Uutta potkua nettikirjoitteluun: 10 vinkkiä kirkolliselle trollille

Tuntuvatko nettikommentit saman jauhamiselta? Onko kirkollisen verkkokeskustelun taso mielestäsi laimea? Ei hätää, ryhdy trolliksi.

Trolli tarkoitta verkkokirjoittajaa, joka kärjistää mielipiteitä tahallaan, esiintyy vastakkaisilla mielipiteillä ja hämmentää itsetarkoituksellisesti keskusteluja. Trolli esiintyy väärällä nimellä ja identiteettillä.

Kotimaa24:ssäkin on vuosien varrella ollut trolleja. Kun henkilö on suljettu sivustolta eli bannattu, häntä ei enää löydy miltään muulta palstalla. Ei ainakaan samalla nimellä.

Tässä ohjeita kirkolliseksi trolliksi aikoville!

1. Ryhdy raamatulliseksi. Ole tiukka ja kirjaimellinen. Esiinny jylhän konservatiivisena. Vältä tulkintoja, esitä vain RAAMATULLISIA näkökantoja. Tuuttaa väsymättä yhtä ja samaa näkökulmaa.

2. Esittäydy ääriliberaalina. Pilkkaa konservatiivisia näkökulmia. Suhteellista kaikki, varsinkin opilliset ja eettiset peruspilarit.

3. Valitse jokin eettinen kysymys ja ota siitä kaikki irti joko konservatiivisesta tai liberaalista näkökulmasta. Ala esimerkiksi kauhistella abortteja, ja etsi inhorealistisia yksityiskohtia toimenpiteen saatanallisuudesta. Kuvamateriaali olisi hyvä lisä. Tuo aihe keskusteluun aasinsillan avulla, vaikka kommenttiketjussa puhuttaisiin ihan jostain muusta.

4. Yleistä, suhteellista, puhu asian vierestä. Näe salaliittoja, vihjaile. Huhuihin vetoaminen tepsii aina. Valehtele, että olet itse nähnyt tai kuuluut jotain.

5. Viljele yksityiskohtia, käytä tietoisesti vääriä numeroita ja prosenttiosuuksia. Keksi tutkimustuloksia ja vetoa niihin.

6. Esiinny eri nimillä. Vaihda nimeä ja ”persoonallisuutta”, mielellään myös sukupuolta. Jos olet kyllin taitava, alat keskustella vastakkaisilla mielipiteillä itsesi kanssa.

7. Vaihda laitteita ja palvelimia, joilta kommenttejasi lähetät. Sotke jälkesi.

8. Jos ylläpidon kaikesta huolimatta onnistuu lähestyä sinua, vetoa sanavapauteen ja siihen, että edustamaasi näkökantaa ajetaan marginaaliin. Uhriudu, ryhdy marttyyriksi.

9. Mieti motiivejasi. Sellaiseksi riittää tylsistyminen, pilailunhalu, ilkeys ja pahansuopuus.

10. Ole myös kaiken varalta tietoinen siitä, että toimintasi on laajalti paheksuttavaa ja rikkoo todennäköisesti kaikkien sivustojen ja palstojen käyttöehtoja vastaan. Usein rikot myös lakia. Voidaksesi toimia, psyykkaa itsesi uskomaan, että olet kaikkien sääntöjen yläpuolella.

– Lue kuitenkin ennen trolliuralle ryhtymistä yhdysvaltalaisen Joshua Goldbergin tapaus Ylen sivulta. Kun trollin mopo keulii, voi seurauksena olla vankeustuomio.

Kuva: Olli Seppälä

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliAlister McGrath jälleen Suomeen
Seuraava artikkeliHeikki Huttusesta Euroopan kirkkojen konferenssin pääsihteeri

Ei näytettäviä viestejä