Amnesty julkaisi raportin I wanted to die: Syria’s torture survivors speak out Syyrian joukkoprotestien alkamisen vuosipäivän alla. Raportissa kuvataan 31 menetelmää, joilla turvallisuusjoukot, armeija ja hallitusmieliset aseistetut jengit ovat kiduttaneet pidätettyjä. Amnesty on kerännyt tiedot silminnäkijöiltä ja kidutuksen uhreilta Jordaniassa helmikuussa 2012.
– Pidätettyjen kokemukset tuovat mieleen entisen presidentin Hafez al-Assadin valtakauden, jota systemaattinen kidutus leimasi, sanoo Amnestyn Suomen osaston ihmisoikeustyön johtaja Päivi Mattila.
Amnestyn mukaan kidutus ja pahoinpitely ovat yleensä seuranneet tiettyä kaavaa. Uhrit ovat kertoneet, että pahoinpitely on alkanut pidätyshetkestä, ja se on yltynyt pidätyskeskuksissa, joissa heitä on hakattu kepeillä, aseilla tai muilla apuvälineillä. Pidätetyt on riisuttu alusvaatteisilleen, ja heitä on pidetty ulkona jopa 24 tuntia. Myös kuulusteluissa on käytetty raakoja menetelmiä.
– Amnesty vaatii Syyriaa lopettamaan rauhanomaisten mielenosoittajien mielivaltaiset pidätykset ja säilöönotot sekä lopettamaan välittömästi systemaattisen kidutuksen, Mattila sanoo.
Amnesty on toistuvasti vaatinut, että Syyrian tilanne viedään kansainväliseen rikostuomioistuimeen. YK:n turvallisuusneuvostossa Venäjä ja Kiina ovat estäneet vetollaan päätökset, joilla Syyrian väkivaltaisuudet olisi voitu rauhoittaa.
Amnesty on vaatinut YK:n ihmisoikeusneuvostoa laajentamaan tutkimuskomission (Independent International Commission of Inquiry on Syria) mandaattia ja vahvistamaan sen valvonta- ja raportointivalmiuksia.
Amnesty International haastatteli raporttia varten kymmeniä syyrialaisia, jotka ovat paenneet väkivaltaisuuksia Jordaniaan. Heistä 25 kertoi joutuneensa pidätettynä ollessaan kidutetuksi tai pahoinpidellyksi. Raportti sisältää 19 todistajan kertomukset.
Ilmoita asiavirheestä