Yhteisvastuukeräys reagoi keräystuoton laskuun uudistuksilla

Kirkkopalvelut on uudistamassa Yhteisvastuukeräystä, jonka keräystuotto on ollut laskussa. Keräyksen katsotaan menettäneen asemiaan kampanjoiden uusjaossa.

Uudistamistyöryhmän esitystä käsiteltiin Kirkkopalvelujen hallituksen kokouksessa elokuussa. Hallitus on päättänyt pyytää esityksestä lausunnon kirkkohallituksen täysistunnolta, joka käsittelee asiaa ensi tiistaina.

Uudistamiseen on ryhdytty erityisesti siksi, että keräyksen tulos on laskenut viime vuosina tasaisesti. Varainhankinnan kentällä on tapahtunut uusjako, joka liittyy muun muassa uudenlaisten varainhankintamenetelmien ja kampanjoiden rantautumiseen. Tällainen uusi kampanja on esimerkiksi Nenäpäivä-säätiön järjestämä Nenäpäivä.

Keräyksen asemaan on voinut vaikuttaa myös kirkon aseman heikentyminen yhteiskunnassa. Seurakunnissa on ollut vaikeuksia saada rekrytoitua listakerääjiä. Uudistamisryhmän esityksessä Yhteisvastuukeräyksen haasteiksi nimetään myös muun muassa se, että ihmiset kuljettavat entistä vähemmän käteistä mukanaan sekä keräyksen monikohteisuus ja noin 20:n kuluprosentti.

Ratkaisuksi ehdotetaan Kirkon Ulkomaanavun keräysosuuden laskemista 60 prosentista 50 prosenttiin. Keräävälle seurakunnalle puolestaan osoitettaisiin 20 prosentin tuotto entisen kymmenen sijaan. Kun keräysvaroilla on rahoitettu aiemmin kymmeniä kehitysyhteistyöhankkeita, esityksen mukaan jatkossa nimettäisiin vain yksi kansainvälinen keräyskohde.

Kirkkopalvelut päätti jo tammikuussa keräyksen uudistamisesta ja uudistamistyöryhmän perustamisesta. Uudistamistyöryhmän puheenjohtajana toimi Mikkelin piispa Seppo Häkkinen.

Kuva: Olli Seppälä

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeli”Saarnaajan on oltava kuin ensirakastaja”
Seuraava artikkeliMikkelin hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä

Ei näytettäviä viestejä