Jos Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat tuntuvat etäisiltä, voi yrittää tutustua henkilöön, jonka sukunimi on Piispa. Katso myös, mikä nimi sopisi tunnustuksellisuudesta huolestuneiden vanhempien tyttärelle.
Piispa
Jos olo tavallisena pappina ei miellytä, voi yrittää piispaksi. Suomen evankelis-luterilaisella kirkolla on kymmenen piispaa, roomalais-katolisella Suomessa vain yksi.
Jos näiden lisäksi esimerkiksi kenttäpiispa tai Lähetyshiippakunnan piispa ei ole sinua varten, voit toki perustaa oman hiippakunnan.
Edellä mainittujen lisäksi Suomessa on 649 Piispaa. Kokonaisuudessaan Piispoja on ollut 1369.
Piispaksi pääsemistä helpottaa siis huomattavasti, jos on valmis avioitumaan ja ottamaan tittelin etunimensä perään ja kirjoittamaan sen isolla alkukirjaimella. Isoa alkukirjaintahan yleensä arvostetaan pientä enemmän!
Pieneen piispaan viittaava Piispanen on sukunimi. Heitä on nykyään Suomessa 1561.
Pappi
Pappeja on Suomessa tällä hetkellä alle 70. Kaikkiaan heitä on ollut 166.
Viimeisen kahdenkymmenen viiden vuoden ajalta heitä ei löydy esimerkiksi teologimatrikkelista lainkaan.
Jos pappisvihkimys minkään uskonnollisen yhdyskunnan kautta ei kiinnosta, mutta haluaa intohimoisesti Papiksi, joutuu etsimään sukuun kuuluvan puolison. Toinen vaihtoehto on etsiä Pappi omasta sukupuusta. Suomessa sukunimet ovat nimittäin suojattuja, eikä nimeä voi ottaa ilman laillista syytä.
Myös papin perinteinen asuinpaikka on sukunimi, Pappila. Pappiloita on Pappeja enemmän, nykyään Suomessa 220.
Lukkari
Lukkari on vanha nimitys kirkon kellonsoittajalle. Kellonsoiton lisäksi lukkari oli kirkonvartija, esilaulaja ja opetti lapsia lukemaan. Jumalanpalveluksissa unilukkarin tehtävä oli kopauttaa nukkuvat ihmiset hereille.
Monet lukkarin toimenkuvan tehtävät siirtyivät myöhemmin suntioille ja kanttoreille. Lukkariksi kutsutaan nykyään myös pesäpallossa pallon syöttäjää.
Sukunimenä se on Väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan tällä hetkellä 1118 suomalaisella.
Lukkari löytyy myös etunimien listauksesta. Se on annettu etunimeksi ainakin kerran vuosien 1980 ja 1999 välillä. Yksityisyydensuojan turvaamiseksi Väestörekisterikeskus ei anna tarkkoja tietoja harvinaisista nimistä. Lukkarista kerrotaan vain sen olevan alle viiden miehen ja naisen nimenä tuolla aikavälillä.
Lukkarila on myös sukunimi, heitä on nykyään Suomessa 509.
Suntio
Suntio tunnetaan myös seurakuntamestarina. Vahtimestarina toimiminen on näkyvin osa suntion toimenkuvaa.
Suntio huolehtii kirkkotilaan liittyvistä jumalanpalveluksen valmisteluista. Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa nämä tehtävät ovat enää vain hyvin harvoin seremoniallisia, eikä suurin osa seurakuntalaisista niitä huomaa. Monessa seurakunnassa suntiosta onkin tullut esimerkiksi vahtimestari-siivooja.
Sukunimenä Suntio on edelleen 191 ihmisellä.
Jesus
Toisin kuin edellä esitellyt nimet, Jesus ei ole kirkon työntekijä vaan palvonnan kohde. Kristinuskon mukaan Jeesus Nasaretilainen oli Jumalan valittu eli Messias ja Jumalan poika.
Toisin kuin monet muut Raamatulliset nimet, Jeesus ei ole koskaan ollut Suomessa kovin suosittu. Esimerkiksi espanjankielisissä maissa Jesús on suosittu etunimi.
Suomen kielessä lyhyempi Jesus muoto tunnetaan Mikael Agricolan käännöksestä. Se säilyi vielä kielellisesti parannellussa vuoden 1776 Bibliassa. Vuonna 1938 käyttöön otetussa Uuden testamentin käännöksessä se muutettiin muotoon Jeesus. Tätä muotoa ei Väestörekisterikeskuksen tiedoista löydy.
Etunimenä Jesus eli kultakauttaan 1960-luvulta 1990-luvulle. Vuosina 1960–79 sen sai nimekseen 74 poikaa ja 13 tyttöä. Seuraavan 20 vuoden aikana poikia oli 62 ja tyttöjä 6. 2000-luvulla nimi on annettu alle viidelle pojalle tai tytölle.
Messiaitakin on muuten Väestörekisterikeskuksen mukaan syntynyt Suomeen. Nimi on annettu ainakin yhdelle vuosien 1980 ja 1999 välillä.
Konkordia
Konkordia eli sopu on varsinaisesti pyhimysnimi. Se on kuitenkin myös harkinnan arvoinen vaihtoehto vanhemmille, jotka ovat huolissaan kirkon lipsumisesta tunnustuksestaan.
Liber concordiae tunnetaan suomeksi Yksimielisyyden kirjana. Se kokoaa yhteen 1500- ja 1600-luvuilla kirjoitetut luterilaiset tunnustustekstit.
Konkordia poistui nimipäiväkalenterista jo vuoden 1908 uudistuksessa. Sitä ennen se oli annettu nimeksi yhteensä 34 naiselle. Myöhempinä vuosikymmeninä nimeä on annettu harvakseltaan. Vuoden 2010 jälkeen Konkordian on saanut nimekseen ainakin yksi henkilö.
Kuva: Olli Seppälä
Ilmoita asiavirheestä