Teologian tohtorin tutkinto palaamassa Venäjälle

Venäjän opetusministeriö on hyväksynyt teologian tieteelliseksi oppiaineeksi. Tämä saattaa merkitä sitä, että valtiollisissa oppilaitoksissa voidaan tulevaisuudessa suorittaa myös teologian tohtorin tutkintoja. Asiasta kertoo
Interfax
.

Jo aikaisemmin, 2000-luvun alusta lähtien, monissa venäläisissä yliopistoissa on voinut valmistua teologian kandidaatiksi tai maisteriksi. Mahdollinen teologian tohtorin tutkinnon palaaminen Venäjälle merkitsisi teologian opetuksen laajentamista perustutkinnoista jatko-opintoihin.

Tällä hetkellä noin 50 venäläisessä ei-kirkollisessa yliopistossa on teologisia oppituoleja tai teologian osastoja. Hiljattain sellainen on perustettu esimerkiksi Moskovan ydintutkimusinstituuttiin.

Viimeksi tämän vuoden tammikuussa Venäjän ortodoksisen kirkon patriarkka Kirill esitti puheessaan Venäjän duuman edessä, että teologian tohtorin tutkinto olisi palautettava oppilaitoksissa korkeimman tason tutkintojen joukkoon.

Kirill on vaatinut teologisen opetuksen vahvistamista yliopistoissa myös aikaisemmin.

Teologian paluuta venäläisiin yliopistoihin on myös vastustettu. Joidenkin kommentaattoreiden mielestä kirkon ei pitäisi puuttua siihen, mitä ei-kirkollisissa oppilaitoksissa opetetaan.

Teologiaa opetettiin yleisesti venäläisissä yliopistoissa ennen bolshevikkivallankumousta vuonna 1917. Neuvostovallan aikana ja 2000-luvun alkuun saakka teologiaa opetettiin Venäjällä vain kirkon seminaareissa ja hengellisissä akatemioissa.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKirkko kanteli – apulaisoikeusasiamiehelle Kulosaaren malli ok
Seuraava artikkeli”Kirkossa suhtaudutaan seurakuntalaisiin kuin lapsiin”

Ei näytettäviä viestejä