Turussa neljä kirkkoherraa ehdottaa keskusta-alueen seurakuntien yhdistämistä. Ehdotus liittyy Turun ja Katariinan seurakuntayhtymässä vireillä olleeseen rakennemuutosprosessiin.
Kirkkoherrojen esityksessä nykyiset Katariinan- ja Henrikinseurakunta yhdistyisivät isoksi Katariinanseurakunnaksi ja nykyiset Mikaelin- ja Martinseurakunnat yhdistyisivät isoksi Mikaelinseurakunnaksi.
Esityksen takana ovat Henrikinseurakunnan kirkkoherra Heikki Mäntylä, Katariinanseurakunnan kirkkoherra Leena Kairavuo, Martinseurakunnan kirkkoherra Tuomo Norvasuo sekä Mikaelinseurakunnan kirkkoherra Jouni Lehikoinen.
– Nykyinen keskustelu rakennemuutoksesta on junnannut paikoillaan eikä ole johtanut oikein mihinkään. Halusimme tuoda toiminnan näkökulman keskusteluun, Jouni Lehikoinen sanoo Kotimaa24:lle.
Rakennemuutos on Turun tuomiokapitulin vastuulla, ja sitä toteutetaan hiippakuntadekaanin ja arkkipiispan johdolla. Lehikoinen arvelee, että kirkkoherrat itse eivät olisi aiemmin ehdottaneet aktiivisesti seurakuntien yhdistämistä.
– Tämä lienee uusi toimintatapa. Turussa tämä on ainakin uusi pelinavaus. Toivomme, että tämä koituu rakenneuudistuksen ja seurakuntatyön parhaaksi, jos saisimme vähän leveämmät hartiat tämän taloudellisen tilanteen keskellä, Lehikoinen toteaa.
Kyseessä olevien seurakuntien seurakuntaneuvostot keskustelevat liitoshankkeesta ensi viikolla. Kirkkoherrojen työryhmän tavoite olisi, että seurakuntaneuvosto esittelisi asian tuomiokapitulille. Lopulliset päätökset tehdään tammikuussa 2016.
Kirkkoherrojen ehdotuksen mukaan uuden Katariinanseurakunnan pääkirkoksi tulisi Henrikinkirkko, ja uuden Mikaelinseurakunnan pääkirkoksi tulisi Martin kirkko.
Tällä hetkellä Turussa on yhdeksän suomenkielistä seurakuntaa ja yksi ruotsinkielinen. Kirkkoherrat eivät halua tehdä kannanottoa siitä, pitäisikö muita alueen seurakuntia yhdistää tai miten.
– Tämä meidän ehdotuksemme ei ota kantaa muihin seurakuntaliitoksiin. Tämä on meidän neljän keskenämme ruotima asia, Lehikoinen linjaa.
Seurakuntien rakennemuutoksissa uuden Katariinanseurakunnan kirkkoherrana pysyisi Leena Kairavuo ja uuden Mikaelinseurakunnan kirkkoherrana Jouni Lehikoinen. Heikki Mäntylästä ja Tuomo Norvasuosta tulisi yhdistettyjen seurakuntien kappalaisia, jotka myös avustavat kirkkoherraa henkilöstöjohtamisessa. Kirkkoherrojen suunnitelmassa esitetään, että yhdistettyjen seurakuntien toiminta- ja vastuualueet jaettaisiin olemassa olevien tilojen kesken.
Toteutuessaan seurakuntien yhdistäminen lähtisi käyntiin aikaisintaan vuoden 2017 alussa, myöhäisintään vuoden 2018 alussa. Kirkkoherrat ovat myös varautuneet 5–10 vuoden sisäänajoprosessiin muutosta toteuttaessa.
Kuva: Olli Seppälä. Kuvassa Turun Mikaelinkirkko.
Ilmoita asiavirheestä