Kirjallinen kysymys turvapaikanhakijoiden lapsiavioliitoista

SDP:n kansanedustaja Satu Taavitsainen on tehnyt kirjallisen kysymyksen turvapaikanhakijoiden lapsiavioliitoista.

Taavitsainen on huolissaan alaikäisten turvapaikanhakijatyttöjen suojelusta Suomessa. Lähi-idän maissa tytöt saattavat joutua lapsimorsiamiksi, mutta Suomessa tällaisia suhteita ei Taavitsaisen mielestä tulisi sallia.

”Meidän suomalaisten näkökulmasta, kun 12-vuotias tyttö on keski-ikäisen miehen kanssa, se ei ole avioliitto, vaan se on hyväksikäyttöä. Myös pakolaisleireiltä saadut tiedot viittaavat siihen, että yhä useammat tytöt naitetaan todella nuorina”, Taavitsainen perustelee kirjallisessa kysymyksessään.

Viranomaisten tulisi Suomessa pyrkiä suojelemaan alaikäisiä tyttöjä avioliitoilta huomattavasti vanhempien miesten kanssa.

”Tässä asiassa on selkeästi osoitettava, että on moraalisia ja eettisiä asioita, joita ei Euroopassa hyväksytä ja on nopeasti muutettava Suomen lainsäädäntöä, mikäli se ei ole ajan tasalla.”

Taavitsaisen mielestä kaikki turvapaikanhakijoiden lähtömaassa solmitut lapsiavioliitot olisi mitätöitävä Suomessa, eivätkä ne voisi olla lainvoimaisia ennen kuin henkilöt ovat 18-vuotiaita. Tällöin liitto voitaisiin solmia uudestaan. Myös Suomen avioliittolakia olisi muutettava niin, ettei alaikäinen voi mennä naimisiin edes poikkeusluvalla.

”Ajantasainen laki myös vähentäisi niiden turvapaikanhakijoiden Suomeen hakeutumista, joiden morsiamet ovat nuoria orja/ostovaimoja. Joissain tapauksissa liittoja on myös solmittu teknisesti esim. perheenyhdistämisen ja paremman elintason toivossa.”

Taavitsainen linjaa myös, että Suomen ja muiden EU-maiden tulisi pyrkiä vaikuttamaan siihen, ettei pakolaisleireillä alaikäisiä tyttöjä naitettaisi lapsiavioliittoihin.

Lue myös:

SDP:n kansanedustajat: Suomen kiellettävä lapsiavioliitot

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliBahrainissa kuninkaan kuvan repimisestä vuosi vankeutta
Seuraava artikkeliTurvapaikanhakijatyttöjä houkutellaan jalkapallon pariin

Ei näytettäviä viestejä