Uusi teos pureutuu Juice Leskisen sanoitusten syvälliseen maailmaan

Lasse Halmeen tuore teos Ollaan ihmisiksi – Juice Leskisen laulujen unelmat ja todellisuus (Kirjapaja) sukeltaa Juice Leskisen lyriikoihin ja niiden maailmaan. Teoksessa pohditaan sitä, minkälainen oli lauluntekijän ajatusmaailma lyriikoiden takana, ja se sisältää myös Juicen omia, aiemmin julkaisemattomia kommentteja sanoituksiinsa.

Teoksen kirjoittaja Lasse Halme kokee, että suurella yleisöllä on varsin yksioikoinen kuva Leskisen lauluista.

– Minulle on syntynyt sellainen mielikuva, että ihmisillä on aika pintapuolinen käsitys siitä, mitä lauluissa oikeastaan sanotaan. Mutta kun lauluja kuuntelee tarkemmin, löytyy sieltä myös syvämietteinen taiteilija, joka on tehnyt musiikkiaan suunnitelmallisesti, Halme kommentoi.

– Juice julkaisi 25 omaa albumia, joissa on yhteensä noin 320 hänen itse tekemäänsä kappaletta. Useimmiten ihmiset tuntevat näistä vain 5–10. Teoksessani yritän tuoda esiin sitä syvämietteistä maailmaa, joka lauluissa on.

Juice Leskisen omien sanojen mukaan lauluilla voi olla neljä aihetta: ihminen ylipäätään, ihminen ja toinen ihminen, ihminen ja yhteiskunta, ihminen ja uskonto. Halme käy nämä neljä näkökulmaa läpi teoksessaan. Viimeinen kategoria on Juicen sanoituksissa yhtä tärkeässä osassa kuin edellisetkin.

– Juice on itse sanonut, että ihmisen oma henkilökohtainen usko on tärkeä ja välttämätön. Uskonto puolestaan on jo kyseenalainen ilmiö, koska se alkaa määritellä asioita. Kirkko taas on valtajärjestelmä, joka on tärkeä vain kirkolle itselleen. Nämä ajatukset näkyvät myös lyriikoissa.

Lasse Halme on teologian tohtori Seurakuntien lapsityön keskuksen pääsihteeri. Hän on julkaissut ennenkin Juice Leskisen lyriikkaa käsitteleviä teoksia sekä yleensä rockkulttuuriin ja uskontoon pureutuvia teoksia.

Halme esiintyy Helsingin kirjamessuilla perjantaina 23. lokakuuta klo 18 Marketta Mattilan haastattelemana.

Lasse Halme: Ollaan ihmisiksi – Juice Leskisen laulujen unelmat ja todellisuus. Kirjapaja 2015. Helsinki. 238 s.

Kuva: Kirjapaja

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliTurvapaikanhakijatyttöjä houkutellaan jalkapallon pariin
Seuraava artikkeliViranomaiset estivät SAT-7:n suorat lähetykset Kairosta

Ei näytettäviä viestejä