Yhdysvaltalaisen National Geographic -aikakauslehti käsittelee marraskuun numerossaan ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Eräs lehden paljastama asiantuntija-arvio kertoo, että ruokakasvien viljelyssä tapahtuu suuria siirtymiä alueesta ja lajista toiseen.
Lämpenevä pohjoinen tietää lisääntyviä aloja ja pitempiä kesiä vähään tyytyvän perunan kannalta. Myös riisin viljelyala voi kasvaa. Afrikan riisisatojen ennustetaan kaksinkertaistuvan vuoteen 2050 mennessä. Toisaalta riisin globaali satomäärä ei olennaisesti muuttuisi.
Maissin viljelyn painopiste siirtyy pohjoisella pallonpuoliskolla nykyistä pohjoisemmaksi, mutta samalla sadot vähenevät. Maissi on esimerkiksi Pohjois-Amerikassa merkittävä rehukasvi. Vehnä pitää pintansa, mutta senkään sadot eivät kasva.
Maapallon väestön ennustetaan vielä lisääntyvän. Mikäli perusruokakasvien sadot eivät vastaavasti suurene, merkitsisi se mahdollisesti ruoan hinnan nousua, ruokapulaa ja jopa nälänhätiä.
Lähempänä päiväntasaajaa olevilla alueilla viljelyolosuhteet hankaloituvat ennusteissa. Vaikka Etelä-Suomessa ryhdyttäisiin viljelemään maissia, sen viljely Välimerenmaissa muuttuisi lisääntyvän kuumuuden ja kuivuuden vuoksi nykyistä vaikeammaksi.
Lehdessä ei käsitellä muiden tärkeiden ravintokasvien viljelyn ennusteita.
National Geographicin mukaan kaikki ennusteet ovat epävarmoja. Lämpötilojen nousu, sateiden lisääntyminen nyt kuivilla seuduilla ja kesien piteneminen voivat olla monelle kasville hyvä uutinen. Vastaavasti kuitenkin esimerkiksi monet eteläiset kasvitaudit ja tuhohyönteiset voivat myös levitä uusille viljelyalueille, mikä puolestaan heikentää satoja.
Ainoat ilmastonmuutospelin varmat voittajat lähivuosikymmeninä ovat lehden mukaan ne viljelijät, jotka modernisoivat viljelymetodejaan ja viljelevät monia erilaisia kasveja.
Otsikkoa korjattu 4.11. kello 10.23
Kuva: Matti Karppinen
Lue myös:
Buddhalaiset ja kristityt laativat ministerille ilmastokirjeet
Ilmoita asiavirheestä