Inkerin kirkossa vihitty sai sittenkin pappisoikeudet Suomeen

Sleyn kotimaantyönjohtaja, pastori Juhana Tarvainen vihittiin kolmen muun suomalaisen ohella papiksi Inkerin Keltossa syyskuussa 2012.

Inkerin kirkon pappisvihkimyksissä vihitään kirkon virkakäsityksen mukaisesti vain miehiä.

Tuolloin esimerkiksi Sleyn toiminnanjohtaja Lasse Nikkarikoski kertoi Kotimaan haastattelussa, että ratkaisu ei ole kiertotie Suomen kirkon pappeuteen.

Tarvainen sai kuitenkin viime vuonna piispa Kaarlo Kallialalta pappisoikeudet Suomen kirkossa.

Onko tässä syöty sanoja?

– Ei ole. Vuonna 2012 ei ajateltu, että toimisin näin paljon pappina Suomessa. Mutta myöhemmin, kun Porissa ollut Sleyn messuyhteisö alkoi kasvaa ja ajatus Sleyn ja Porin Teljän seurakunnan yhteisistä messuista tuli ajankohtaiseksi, tilanne muuttui. Vastaan nyt pappina Väinölän kirkossa sunnuntaisin kello 16 pidettävistä messuista. Ne ovat evankeliumiyhdistyksen ja seurakunnan yhteisiä jumalanpalveluksia. Sleyn pappien ohella niissä palvelee porilaisia ja muita pappeja, Tarvainen kertoo.

Kyseiset messut ovat käytännössä miespappien toimittamia. Tarvainen ei halua vastata kysymykseen, kutsuttaisiinko näihin messuihin palvelemaan myös naispappeja.

– Tällaista tilannetta ei ole vielä ollut, Tarvainen muotoilee.

Pappisoikeudet Suomen kirkossa saavan edellytetään sitoutuvan kirkkojärjestykseen. Se ei edellytä sitoutumista yhteistyöhön naispapin kanssa, eikä Tarvainen kerro perinteisen virkakäsityksensä pappisoikeuksien myötä muuttuneen: pappeus kuuluu hänestä vain miehille.

Inkerin kirkon piispa Aarre Kuukauppi kertoi Kotimaan haastattelussa vuonna 2012, että Inkerin kirkon vokaation saavan olisi sitouduttava vähintään kolme vuotta kestävään 50-prosenttiseen palveluun Inkerin kirkossa.

Tarvainen kertoo, että 18.5.2012 allekirjoitetussa sopimuksessa ei mainita 50 prosentin osuutta.

– Sen sijaan keskusteluissa mainittiin, että tulevien vuosien työmäärä Inkerin kirkkoa palveltaessa vastaisi noin 50 prosentin työtä kolmessa vuodessa, siis noin puolentoista vuoden työpanosta.

Huomenna (12.11.) ilmestyvässä Kotimaassa Kuukauppi kertoo, että joidenkin 2012 papeiksi vihittyjen suomalaisten aktiivisuudessa Inkerin puolella on toivomisen varaa.

– Itse olen käynyt Venäjällä Inkerin kirkon tehtävissä vuosittain ja sovitusti, aina kun minut on sinne kutsuttu, Tarvainen kertoo.

Vihittävien toivottiin vuonna 2012 myös sitoutuvan venäjän kielen alkeisopintoihin. Вы говорите по-русски? (Puhutteko venäjää?)

– Olen kansalaisopistossa käynyt läpi venäjän alkeita. Tällä hetkellä opinnot eivät ole käynnissä. Venäjä on aika vaikea kieli. Kieliopintojen alkupuolella sanottiin, että jotta pystyisi saarnaamaan, se edellyttäisi jopa viiden vuoden sinnikästä opiskelua. Mutta se ei ole haitannut, siellä on hyvät ja osaavat tulkit, Juhana Tarvainen sanoo.

Juhana Tarvainen toimii liturgina perjantaina 13.11. Maata Näkyvissä -festivaalilla Turussa vietettävässä Suomen suurimmassa sisätilamessussa. Messu televisioidaan ja esitetään Yle TV1:llä sunnuntaina 22.11.

Kuva: Johannes Ijäs

Lue myös:

Tapaus Inkeri: Kaksoisjäsenyyskielto onkin voimassa vain Suomen sisällä

Pappeja ilman kirkon jäsenyyttä

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliHelsingin yhtymään laaja toimintakulttuurin muutos
Seuraava artikkeliTuomikapituli ohjeisti pastori Ebelingiä

Ei näytettäviä viestejä