Lasten oikeuksien päivänä marraskuussa ånni-hanke tempaisi Turussa ja kyseli Skanssi-kauppakeskuksen asiakkailta, minkä ikäiselle lapselle pitäisi alkaa puhua päihteistä. Eniten kannatusta sai 8–9-vuotias alakoululainen, joka jo huomioi ja seuraa aikuisten maailmaan kuuluvaa päihteiden käyttöä, vaikkei omia kokeiluja yleisesti vielä harrasteta.
– Kyllä 8-vuotiaalle voi jo puhua päihteiden käytön seurauksista ja vaikutuksista. Näkeväthän he jo siihen mennessä ympäristössään kaikenlaista ja saattavat jo varsin pieninä kysyä mikä ihmisiä vaivaa, jos näkevät selvästi päihtyneitä ulkona liikkuessaan tai kauppojen lähellä, eräs Skanssin asiakkaana ollut perheenäiti pohti.
Kyselyyn vastasi 171 henkilöä. Monet sanoivat, että päihdekeskustelut ja päihdekasvatus pitää aloittaa pienestä lapsesta ja aikuisten esimerkillä on suuri merkitys. Osa vastaajista jäi keskustelemaan pitkäksikin aikaa tempauksen toteuttaneiden ånni-hankkeen työntekijöiden ja Yrkeshögskolan Novian oppilaiden kanssa.
– Oli hienoa havaita, miten osa vastaajista mainitsi ensin teini-iän, mutta pohdittuaan asiaa päätyikin siihen, että pitäähän keskustelu päihteistä aloittaa jo aikaisemmin. Tämä on tärkeää siksi, että jo alakoulussa käydyt asialliset keskustelut lasten kanssa antavat heille oikeaa tietoa ja vahvistavat heidän terveitä ja tasapainoisia ratkaisujaan tulevaisuudessa. Juuri tähän ånni-hankkeemme pyrkiikin, lisäämään vastuullista keskustelua päihteistä lasten kanssa niin kotona kuin koulussa, sanoo ånni-hankkeen projektipäällikkö Anne Ahlefelt.
ånni-hanke näkyy 14.–27.12.2015 toteutettavassa kampanjassa erityisesti Turussa, Joensuussa ja Vantaalla, kun katukuvassa ja monien toimijoiden voimin pohditaan, mikä on sopiva lapsen ikä päihdekasvatuksen ja päihteistä käytävän keskustelun aloittamiseen. Joulukuun kampanjassa kehotetaan aikuisia kuuntelemaan lasta ja keskustelemaan hänen kanssaan vaikeistakin asioista.
Pohdintaan törmää joulukuussa myös Facebookissa, muissa verkkomedioissa ja hankkeen uusilla www.ånni.fi-verkkosivuilla, jotka avataan kampanjan aloituspäivänä maanantaina 14.12.
Vuosina 2014–2017 järjestettävässä ånni-hankeessa kehitetään vanhempien ja kasvatusyhteisöjen käyttöön erilaisia päihdekasvatuksen menetelmiä, materiaaleja ja työkaluja. Ne pilotoidaan vuosina 2014–2016 Varsinais-Suomessa, Pohjois-Karjalassa ja Vantaalla. Hankkeessa kehitetyt oppitunti- ja vanhempainiltamallit sekä muut materiaalit levitetään laajasti kasvatusyhteisöjen käyttöön eri kanavien kautta. Hanke kokoaa myös alakoulun oppilaiden kannanottoja päihteistä.
Hankkeessa ovat mukana Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, Koulutus Elämään -säätiö, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Music Against Drugs ry, Raittiuden Ystävät ry, Suomen NMKY:n Liitto ry ja Suomen Vanhempainliitto
Hankkeessa mukana olevien mielestä päihdekeskusteluissa lasten ja nuorten kanssa tulisi olla vähemmän puhetta aineista ja enemmän ilmiöistä ja sosiaalisista tilanteista, joissa lapsi näkee päihteiden käyttöä. Hanke toteutetaan osana Raha-automaattiyhdistyksen tukemaa Emma & Elias -ohjelmaa.
Kuva: Emilia Karhu.
Lue myös:
Lapset haluaisivat alkoholimyynnille korkeamman ikärajan
Ilmoita asiavirheestä