Ortodoksirabbi: vapaamielinen juutalaisuus luo ”hengellisen holokaustin”

Israelissa on viime päivinä jälleen leimahtanut kiivasta sanailua ortodoksijuutalaisten ja juutalaista perinnettä modernimmin tulkitsevien konservatiivi- ja reformijuutalaisten välillä.

Asiasta kirjoittaa
The Jerusalem Post
.

Tunnettu poliittiseen oikeistoon lukeutuva ortodoksinen rabbi Shmuel Eliyahu on arvostellut Israelin opetusministeri Naftali Bennettin vierailua newyorkilaisessa konservatiivijuutalaisessa koulussa.

Eliyahun mukaan reformi- ja konservatiivijuutalaiset suunnat aiheuttavat Yhdysvalloissa juutalaisten assimiloitumista muuhun väestöön. Esimerkiksi seka-avioliittojen muodossa tällainen johtaa rabbin mukaan juutalaisuuden häviämiseen.

Jo aikaisemmin samaa vierailua oli arvostellut toinen johtava ortodoksirabbi David Lau.

Eliyahun mukaan ei-ortodoksiset juutalaisuuden suunnat aiheuttavat ”hengellistä holokaustia”. Lau lausui jo aikaisemmin, että konservatiivisten juutalaisten koulut ”vieraannuttavat juutalaisia heidän perinteistään”.

Kolmas tunnettu israelilainen ortodoksinen rabbi Yaakov Ariel on luonnehtinut reformijuutalaista suuntausta siten, että kyse ei lainkaan ole juutalaisuudesta.

Juutalaisuuden eri suuntien kädenväännöt eivät ole harvinaisia juutalaisessa maailmassa. Reformijuutalaisuus sai alkunsa Saksassa 1800-luvulla. Se pyrkii sopeuttamaan juutalaisuutta vapaamieliseen länsimaiseen ajatteluun. Ortodoksijuutalaisuus vastustaa uudistuksia.

Konservatiivijuutalaisuus syntyi myös 1800-luvulla. Uskonnollisesti se asettuu reformi- ja ortodoksijuutalaisuuden välille.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliIlmastonmuutos ahdistaa kansoja eri lailla
Seuraava artikkeliKysely: Palestiinalaiset väkivaltaisen intifadan kannalla

Ei näytettäviä viestejä