”Jumala ei jäänyt sivustakatsojaksi” – Piispojen joulutervehdykset lohduttavat epävarmassa maailmass

Piispojen joulutervehdykset pohjaavat tänä jouluna levottomaan maailman aikaan ja muistuttavat, että Kristus tuo tullessaan rauhan.

Kuopion piispa Jari Jolkkonen muistuttaa, että joulun kuvastoon liittyy idyllisen rauhan lisäksi myös matkan tekemisen vaiva. Maria ja Joosef matkasivat Betlehemiin aikansa sote-uudistuksen, verollepanon seurauksena. Jolkkosen mukaan Kristus syntyessään ihmiseksi joutui pakolaiseksi. Pyhä perhe pakeni Herodeksen väkivaltaa Egyptiin.

– Eikö meidän, jotka kaipaamme joulun rauhaa, tulisi tarjota sitä myös toisille? Eikö meidän, jotka avaamme sydämemme Kristukselle, tulisi avata ovemme myös köyhille, kärsiville ja vainoa pakeneville?

Myös Espoon piispa Tapio Luoma perustaa joulutervehdyksensä maailman levottomuuteen ja elämän ennakoimattomuuteen. Joulun sanoma kuultiin ensimmäisen kerran sekasortoisten tunnelmien keskellä.

Luoman mukaan Jeesuksen syntymä eläinsuojassa epävarmoissa oloissa levottomana maailmanaikana merkitsi ennen kaikkea sitä, että Jumala sitoutui tähän hauraaseen maailmaan ja ihmisen epävarmaan todellisuuteen.

– Jumala ei jäänyt sivustakatsojaksi vaan tuli vierellä kulkijaksi, ihmiseksi ihmisten rinnalle.

Lapuan hiippakunnan piispa Simo Peura muistaa joulutervehdyksessään maailman myllertävää tilannetta ja mainitsee rauhan kaipuun yhtenä ihmisten toiveista. Uhkat ja vaarat uuvuttavat ihmismielen ja samalla tulevaisuuden näköalat heikkenevät. Peura mainitsee Jesajan kirjasta ennustuksen, joka ei tällä hetkellä oikein tunnu sopivan maailmaamme. Tämä ennustus kertoo Kristuksen syntymästä ja rauhan sekä oikeudenmukaisuuden toteutumisesta maailmassa.

– Kunpa Kristuksen rauha täyttäisi sydämemme tänä jouluna.

Oulun piispa Samuel Salmi
korostaa myös Kristuksen syntyneen meidän rinnallemme. Salmi puhuu ikonisista Kristus-kuvista ja niiden suhteesta arkeen. Kristus-lapsi ja pyhä perhe eivät Salmen mukaan ole kiiltokuva, joka saattaa tunnelmaan, vaan se on arjen lävistämä.

– Hän ei ole saavuttamaton, etäältä katsottava, vaan jokaisen rinnalla oleva Herra ja Vapahtaja. Siellä, missä vääristävät suomut voidaan pyyhkiä silmiltä, voidaan nähdä jouluyön ytimeen: minua, meitä ja koko maailmaa varten on syntynyt toivo!

Videotervehdyksiä

Tampereen piispa Matti Repo on tehnyt tänä vuonna joulutervehdyksensä videon muotoon. Piispa käyskentelee videolla lumettomassa maisemassa ja pohtii lastenlaulun sanoin, voiko joulu tullakaan, jollei tule lunta. Vaikka kysymys on tänä jouluna monen eteläsuomalaisen mielessä, Repo toteaa, että Kristus lapsi ei tarvitse lunta tullakseen. Hän tulee pienenä, köyhänä, alastomana ja tyhjin käsin.

– Mutta hän tuo jotain mukanaan, sellaista mitä kaipaamme yli kaiken. Jumalan rakkauden, tulevaisuuden ja toivon, valon elämäämme.

Helsingin piispa Irja Askola on lähettänyt tyylilleen sopivan runomuotoisen joulutervehdyksen, jonka voi myös katsoa videona. Askolan mukaan joulu on kalenterin kokoinen aukko tehdä hyvää itselle tai toiselle.

Jumala, tee meille tänä jouluna hyvää./ Vie meidät mykkyydestä myötätuntoon/ kyräilystä kohtaamisiin.

Kuva: Olli Seppälä

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliHelsinkiin kolme uutta rovastia
Seuraava artikkeliKari Latvus yhteiskunnallisen työn asiantuntijaksi

Ei näytettäviä viestejä