Petäjäveden seurakunta järjestää mielenilmausta turvapaikanhakijoiden tueksi

Petäjäveden seurakunta järjestää mielenilmausta turvapaikanhakijoiden tueksi. Tavoitteena on osoittaa hyvää tahtoa turvapaikanhakijoita kohtaan sen jälkeen, kun vastaanottokeskusta kohtaan tehtiin tällä viikolla polttopulloisku.

Vastaanottokeskuksen alaovesta heitettiin sisään keskiviikon ja torstain vastaisena yönä kolme polttopulloa. Henkilövahingoilta vältyttiin, mutta poliisin mukaan tilanteessa oli suuren vaaratilanteen mahdollisuus. Keskuksessa majoittuu 80 turvapaikanhakijaa, joista noin puolet on lehtitietojen mukaan lapsia.

Eilen poliisi otti teosta epäiltynä kiinni 25-vuotiaan paikallisen miehen.

– Yleistunnelma täällä on se, että tässä täytyy jotenkin näyttää toisenlainen mielipide, sanoo Petäjäveden kirkkoherra Seppo Ojala.

– Haluamme seurakuntana ja laajasti kuntalaisina toimia mahdollisimman hyvin näiden ihmisten elämän ja olosuhteiden parantamiseksi, emmekä hyväksy minkäänlaisia tämänkaltaisia tekoja. Emme myöskään sanallisella tasolla, herjauspuheita tai haukkumisia.

Mielenilmaus järjestetään huomenna lauantaina puolilta päivin vastaanottokeskuksen lähistöllä.

Seppo Ojala kertoo, että Suomen Punaisen Ristin ylläpitämässä vastaanottokeskuksessa työskentelee vapaaehtoisena myös moni seurakuntalainen. Ojala ei itse ole vieraillut keskuksessa iskun jälkeen, mutta kertoo kuulleensa, että tunnelma vastaanottokeskuksessa on olosuhteisiin nähden rauhallinen.

– Mutta kyllä se varmaan siellä ihmisiä kauhistuttaa, että uskaltaako ulkona liikkua, Ojala pohtii.

– Onneksi tämä kaveri on jäänyt kiinni, ja toivottavasti tämä on tätä laatua viimeinen kerta Petäjävedellä. Toivoisin kaikkien ymmärtävän, etteivät nämä ihmiset ole meille uhka. Pahempi uhka on se, mitä tapahtuu meidän sisällämme.

Reilun 4 000 asukkaan Petäjävedelle perustettiin vastaanottokeskus marraskuussa. Kirkkoherran mukaan yhteiselo on tähän asti sujunut hyvin.

– Valtaosalta paikallisesta väestöstä suhtautuu myönteisesti. Tietysti kielimuuri on aika iso, mutta olen nähnyt että paikalliset yrittävät ottaa kontaktia. Kun keräsimme vastaanottokeskukseen vaatteita ja kenkiä, tavaravirta oli ylitsevuotava.

– Ihmiset ymmärtävät, että hädässä olevia ihmisiä pitää auttaa. Se kuuluu suomalaisuuteen.

Seurakunta on jo aikaisemmin kutsunut vastaanottokeskuksen väkeä mukaan kirkon toimintaan, ja turvapaikanhakijoita onkin osallistunut esimerkiksi kirkon musiikkitilaisuuksiin. Ystävänpäivänä Petäjävedellä järjestetään Ystäväkirkko, johon kutsutaan erityisesti mukaan vastaanottokeskuksen asukkaita.

Kuva: Lehtikuva / Juha Sorri

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSeitsemän arkisen ekumenian työkalua
Seuraava artikkeliKehityspolitiikan linjaukset herättävät kysymyksiä järjestöissä

Ei näytettäviä viestejä