Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble on nostanut esille reformaation jälkeisen kristillisyyden ja politiikan läheisen suhteen.
”Vahva ja itsetietoinen protestanttisuus on tärkeää Saksan demokratialle”, kirjoittaa Saksan protestanttiseen kirkkoon kuuluva luterilainen Schäuble Pastoraltheologie-nimisen teologisen aikakauskirjan tuoreessa numerossa.
Schäublen kirjoitusta siteerataan Saksan protestanttisen kirkon EKD:n sivuilla.
Tekstissään Schäuble toteaa, että uskonto on epäilemättä tärkeä poliittisen toiminnan ja osallistumisen inspiraation lähde.
Kirkon on Schäublen mukaan kuitenkin ymmärrettävä, että se on vain yksi toimija muiden joukossa moniarvoisessa kansalaisyhteiskunnassa. Tällä edellytyksellä ”vahva poliittinen protestanttisuus” on kuitenkin politiikalle merkittävää.
Schäuble muistuttaa kirjoituksessaan myös Martin Lutherin regimenttiopista: molempien osapuolien, kirkon ja politiikan, on hyväksyttävä toistensa ominaispiirteet. Nämä kaksi elävät kuitenkin myös vuorovaikutuksessa toistensa kanssa.
Schäuble pitää kirjoituksessaan tärkeänä esimerkiksi protestanttisuuden roolia Saksan yhdistymisessä yli 25 vuotta sitten. Hän korostaa myös, että kirkon kannalta kaikki poliittiset kysymykset eivät suinkaan voi olla omantunnon kysymyksiä, jotka vaatisivat ”Wormsin valtiopäivien” järjestämistä.
Schäuble toteaa tekstissään myös sen, että raskaan, historiallisesti paljon ”verta vaatineen” prosessin myötä protestanttisuus on opettanut Euroopalle, miten eletään uskonnollisen moninaisuuden vallitessa. Tälle reformaation saavutukselle voidaan Schäublen mukaan olla kiitollisia myös uskonnonvapauden käsitteen muotoutumisesta.
Wolfgang Schäuble on aikaisemminkin esittänyt näkemyksiään Saksan protestanttisen kirkon piirissä. Hän on monien muiden poliitikkojen tavoin myös usein nähty vieras Saksan evankelisilla kirkkopäivillä.
Kuva: Kuvakaappaus EKD:n sivulta.
Ilmoita asiavirheestä