Suomen Lähi-idän instituutti luopuu Damaskoksen-kiinteistöstään

Suomen Lähi-idän instituutti (FIME) on päättänyt luopua Syyrian Damaskoksessa sijaitsevasta instituuttikiinteistöstä, joka tunnetaan Zeitunan talona. Syinä luopumiseen ovat Syyrian vaikea sisällissota ja pitkittynyt oikeuskiista kiinteistön omistuksesta.

Instituutti osti Zeitunan talona tunnetun 1800-luvun perinteisen syyrialaisrakennuksen Damaskoksen vanhassa kaupungissa vuonna 2005 ja kunnosti sen käyttöönsä vuosina 2007–2008. Talo toimi instituutin toimipaikkana vuosina 2009–2011.

Zeitunan talo sijaitsee Damaskoksen vanhassa keskustassa, joka lukeutuu UNESCO:n maailmanperintökohteisiin.

Syyrian sisällissodan vuoksi Zeitunan talo ei ole ollut aktiivikäytössä vuoden 2011 jälkeen. Suomen Lähi-idän instituutti on edelleen rekisteröity Syyriaan, mutta sisällissodan vuoksi instituutin toimisto sijaitsee nykyisin Beirutissa, Libanonissa.

Instituutilla on edustaja myös Egyptissä ja instituuttia ylläpitävällä säätiöllä on toimisto Helsingissä.

Suomen Lähi-idän instituutti on tiedeinstituutti, joka keskittyy Lähi-idän klassisten ja nykyisten kielten, kulttuurien ja uskontojen sekä yhteiskuntien tutkimukseen.

Lähi-idän yleisestä epävakaudesta huolimatta instituutin tutkimus- ja koulutustoiminta on aktiivista ja monipuolista. Kuluvana vuonna instituutin toiminnan painopisteitä ovat kansainvälinen muuttoliike ja Libanon.

Instituutti luovuttaa nyt kiinteistön takaisin sen aikanaan myyneelle Syyrian kreikkalaiskatoliselle patriarkaatille, jonka kanssa se on käynyt oikeutta talon omistuksesta vuodesta 2012 lähtien. Solmitun sopimuksen mukaisesti patriarkaatti on maksanut Suomen Lähi-idän instituutille takaisin kauppahinnasta maksetun osuuden ja korvaa pienen osan kiinteistön restaurointikustannuksista.

Kuva: Jussi Rytkönen

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliOrtodoksipapin kielletty rakkaustarina mukana tosi-tv-sarjassa
Seuraava artikkeliHeikki Sarmanto tekee Johannes Kastaja -oratorion

Ei näytettäviä viestejä