Puolustusvoimien kutsuntoja järjestetään seurakunnan tiloissa eri maakunnissa hyvin vaihtelevasti. Pohjois-Pohjanmaalla, Pohjois-Savossa, Keski-Suomessa ja Varsinais-Suomessa todella monet kutsuntapaikat ovat seurakuntataloja tai kristillisiä opistoja, mutta esimerkiksi Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla ja Satakunnassa kirkollisia tiloja ei ole kutsuntapaikkoina lainkaan.
Tämän vuoden kutsuntapaikoista löytyy myös yksi kirkko. Varsinaissuomalaisen Kaarinan seurakunnan vs. kirkkoherra Tatu Kuoppala kuitenkin tarkentaa, ettei kirkkosali ole kutsuntakäytössä, vaan tilaisuus järjestetään samassa rakennuksessa sijaitsevassa seurakuntasalissa.
– Niin kauan kuin muistan, ovat kaarinalaiset pojat käyneet kirkolla kutsunnoissa. Tilaisuudessa tapaa vanhoja rippikoululaisia. En kuitenkaan miellä seurakunnan tekevän yhteistyötä armeijan kanssa. Puolustusvoimat vain vuokraa seurakunnalta tilat käyttöönsä. Koko homma hoituu kiinteistöosaston kautta, eikä minun ole tarvinnut ottaa siihen kantaa, Kuoppala kertoo.
Puolustusvoimat tarjoaa aina seurakunnan työntekijälle mahdollisuuden puhua kutsuntatilaisuudessa, jos sellainen seurakunnan tiloissa järjestetään. Armeijassa on kuitenkin tiedostettu monikulttuurisuuden, eri uskontojen edustajien ja uskonnottomien määrän lisääntyminen yhteiskunnassa. Niinpä kirkkoherroja ohjeistetaan pitämään informatiivinen puhe, ei hengellistä.
– Minullekin puolustusvoimista on esitetty suora toive, että kutsuntatilaisuuden puheessa ei olisi hengellistä sisältöä. Olen kokenut asian ristiriitaiseksi. Mielestäni papin puheella ei ole mitään virkaa, jos pappi ei saa puhua rististä, Tatu Kuoppala sanoo.
– Puolustusvoimien ohjeet kirkkoherroille ovat vain suosituksia. Jokainen kirkkoherra ratkaisee asian niin kuin parhaaksi katsoo. Pidän kuitenkin sekä armeijan että kirkon etuna sitä, että mailman muuttuminen otetaan huomioon, näitä asioita ennakoidaan ja niistä keskustellaan, sanoo kenttärovasti Seppo Ahonen puolustusvoimista.
Entä jos oman kotipaikkakunnan kutsunnat järjestetään seurakunnan tiloissa, mutta nuori mies kokee vakaumuksensa vuoksi ylitsepääsemättömäksi kynnykseksi mennä kirkolliseen tilaan?
– Tällaisessa tapauksessa voi mennä kutsuntatilaisuuteen naapuripaikkakunnan urheilutalolle. Niitä uskonnollisesti neutraalejakin kutsuntapaikkoja aina lähikunnista löytyy. Minun korviini ei ole kyllä kantautunut yhtään tapausta, joissa tämä olisi koettu ongelmaksi, kenttärovasti Ahonen sanoo.
– Kutsuntoihin osallistuville haluan tiedoksi sen, että nykyaikaisissa puolustusvoimissa huomioidaan kaikki uskontokunnat sekä myös uskonnottomat, Ahonen vielä toteaa.
Kutsunnat ovat alkaneet tällä viikolla ja ne jatkuvat joulukuuhun saakka. Tänä vuonna ne koskevat pääasiassa vuonna 1995 syntyneitä miehiä. Kutsuntatilaisuuksia järjestetään yhteensä 533, yli 260 paikkakunnalla.
Ilmoita asiavirheestä