”Jumalasta puhuttava riittävän yksinkertaisesti”

Mitä Luther sanoisi tänään? Tätä kysyttiin Oulussa tuomiokapitulin järjestämässä Tuomo Mannermaa -symposiumissa. Tilaisuudesta kertoo Rauhan Tervehdys.

Lutherin mukaan jumalanpalvelus ei saa olla pappien toimittama näytelmä, jota kirkkokansa seuraa passiivisena penkeistä. Kansankielisyys on tärkeää, kun väki kokoontuu jumalanpalvelukseen.

– Jumalasta on puhuttava riittävän yksinkertaisesti. Tätä peräsi Luther, ja asia on ajankohtainen edelleen. Kirkossa pitää olla puhetta, jonka kuulijat kokevat merkitykselliseksi omassa elämässään. Sanan tulee herättää ihmisten välille vuorovaikutusta, sanoi vt. kirkkoneuvos Kari Kopperi.

Kopperin mukaan Martti Lutherin opille armosta on edelleen tilausta.

– Lutherin aikaan ihmiset yrittivät tavoittaa Jumalan viisaudella, filosofialla ja hyvillä teoil­la. Tänään keinot hyvän elämän saavuttamiseksi ovat toisenlaisia kuin keskiajalla. Yksi hakee onnellisuutta ja merkityksellistä elämää työllä ja taloudellisella menestymisellä. Toinen rakentaa elämänsä maailmanparannusprojektien varaan.

Viime vuonna kuollut professori Tuomo Mannermaa oli kansainvälisesti tunnettu Luther-tutkija. Hän asui elämänsä viimeiset vuodet Oulussa.

Kuva: Olli Seppälä

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliHeikki Sarmanto tekee Johannes Kastaja -oratorion
Seuraava artikkeliOuluun tuomiokirkon pihalle suunnitellaan leikkikirkkoa

Ei näytettäviä viestejä