Lapset pohtivat aiempaa useammin seksuaalista suuntautumista ja sukupuoli-identiteettiä Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelimessa.
Seksuaalisuuteen liittyvät kysymykset ovat yleisin aihe Lasten ja nuorten puhelimessa. Vuonna 2015 puheluista 22 prosenttia liittyi seksuaalisuteen. Pienemmät lapset kyselevät lähinnä seksiin liittyviä käsitteitä mutta yläkoululaiset ja sitä vanhemmat lapset pohtivat omaa seksuaalista kehitystään mutta myös seksuaalista suuntautumista ja sukupuoli-identiteettiä.
Seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuolen moninaisuuteen liittyviä keskusteluita tilastoitiin vuonna 2015 aikaisempaa enemmän, yhteensä 371 kappaletta. Vuonna 2013 otettiin käyttöön chatissä ja kirjepalvelussa tyttö/poika -kategorioiden rinnalle sukupuolikategoria ”joku muu”. Siinä, missä vuonna 2014 vain 21 yhteydenottajaa määritteli sukupuolensa joksikin muuksi, vuonna 2015 luku oli 96.
Vaikka monet seksuaalista suuntautumista ja sukupuolen kokemusta pohtivat nuoret saavatkin lähipiriltään hyväksyntää ja tukea, MLL:n mukaan moni lapsi tuntee, että omaa ajatusta sukupuolesta vähätellään.
– Lapsen identiteetin kunnioittaminen ei ole mielipide vaan ihmisoikeuskysymys. Lapsen tunnetta hyväksytyksi tulemisesta auttaa aikuinen, joka kertoo hyväksyvänsä ja osoittaa sen myös olemalla konkreettisesti tukena arjen haastavissa tilanteissa, toteaa Lasten ja nuorten puhelimen suunnittelija Heidi Holappa.
Puheluissa arjen yksinäisyys ja seksuaalisuus ovat vuosi toisensa jälkeen tilastojen kärjessä. Myös vertaissuhteet ja koulu ja vapaa-aika puhututtavat. Nettikirjeissä selvästi yleisin aihe on masentunut mieliala ja ahdistuneisuus. Chatissa yleisin aihe oli masentunut mieliala tai ahdistuneisuus. Myös seksuaalinen ahdistelu tai hyväksikäyttö nousi chatin aiheissa korkealle.
Lue myös:
Väitös: Riparin työntekijät tunnistavat heikosti leikkien sukupuolittavan näkökulman
Ilmoita asiavirheestä