Björn Vikström: Norjan kirkon avioliittopäätöksellä ei suoria vaikutuksia Suomeen

Porvoon hiippakunnan piispan Björn Vikströmin mielestä Norjan kirkossa eilen tehdyllä päätöksellä samaa sukupuolta olevien vihkimisestä avioliittoon ei ole suoria vaikutuksia Suomen kirkossa käytävään keskusteluun.

– Epäsuoria vaikutuksia voi tietysti olla. Varmasti Suomessa mietitään ja seurataan tarkkaan, miten tätä päätöstä on Norjassa perusteltu. Samoin kuin sitä, miten siellä jatkossa pyritään siihen, että ne, joilla on toinen vakaumus asiassa, tuntisivat että heilläkin on kotipaikkaoikeus kirkossa. Näitä asioita mekin mietimme, Vikström sanoo.

Norjan kirkolliskokouksessa päätettiin eilen, että avioliittoon vihkimisen kaavaa muutetaan samaa sukupuolta olevien parien vihkimisen mahdollistavaksi.

Piispa Björn Vikström kuuluu yhdessä Kuopion piispan Jari Jolkkosen ja piispainkokouksen sihteerin Jyri Komulaisen kanssa piispainkokouksen asettamaan työryhmään, jonka tehtävänä on valmistella selonteko Suomen kirkon avioliitto-opetuksesta.

Norjan piispat tekivät jo aikaisemmin päätöksen, jossa he yksimielisesti asettuivat tukemaan kirkolliskokouksen nyt valitsemaa linjaa. Tästä johtuen kirkolliskokouksen päätös ei Norjassa tullut suurena yllätyksenä.

– Piispat halusivat varmaankin, että päätös tehdään kirkon omista lähtökohdista, eivätkä he jääneet odottamaan yhteiskunnallista painetta tai poliittista vaikuttamista. Vaikutusta lienee myös sillä, että piispat haluavat välttää kirkon hajoamista, Vikström arvioi.

Avioliittokaavan muutos tulee Norjassa kirkolliskokouksen hyväksyttäväksi tammikuussa 2017.

Kirkolliskokouksen päätöksen mukaan Norjan kirkon papeilla on jatkossa oikeus valita, toimittavatko he samaa sukupuolta olevien vihkimisen tai heidän maistraatissa solmimansa avioliiton kirkollisen siunauksen.

Ekumeenisesti Norjan kirkon ratkaisu on haastava. Vikströmin mukaan sillä ei kuitenkaan ole vaikutusta Pohjolan kirkkojen suhteisiin siinäkään tapauksessa, että kirkot päätyisivät avioliittoasiassa eri linjoille.

Sen sijaan muilla ekumeenisilla foorumeilla asia voi olla ongelmallisempi.

– On selvää, että tämä on esimerkiksi ekumeenisia järjestöjä, Kirkkojen maailmanneuvostoa (KMN) ja Luterilaista maailmanliittoa (LML) haastava tilanne, Vikström sanoo.

Esimerkiksi LML:ssä periaate on Vikströmin mukaan ollut se, että kirkot kunnioittavat toistensa ratkaisuja ja pitävät toisiaan ajan tasalla.

– Toisten kunnioittamiseen kuuluu myös se, että ymmärretään jokaisen kirkon toimivan tietyssä kulttuurisessa ja yhteiskunnallisessa tilanteessa. Sellainen vaikuttaa kirkon päätöksiin. Se ei ole myöskään mikään uusi tilanne, näin se on ollut aina kirkkohistoriassa, Björn Vikström sanoo.

Suomessa saman sukupuolen avioliitot mahdollistava laki tulee voimaan maaliskuussa 2017.

Kuva: Porvoon tuomiokapituli

Lue myös:

Norjan kirkolliskokous äänesti samaa sukupuolta olevien vihkimisen puolesta

Näin kirkko varautuu Suomessa avioliittolain muutokseen

Tekstiä korjattu (klo 17.40) poistamalla siitä virheellinen väite siitä, että Norjan kirkko olisi Ruotsin kirkon jälkeen toinen saman sukupuolen avioliittoon vihkimisen mahdollistanut pohjoismainen kirkko.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKyyhkynen julkaisee taas STI:n ilmoituksia
Seuraava artikkeliJyri Komulainen blogissa: ”Kirkolla on pysyvä pulma, ja se on Jeesus”

Ei näytettäviä viestejä