Valamon pääportin rakentamiseksi myönnettiin valtakunnallinen rahankeräyslupa

Valamon Ystävät ry rakennuttaa Valamon luostarin pihaan johtavan kuusikujan päähän näyttävän pääportin, jonka rakennustyöt alkavat elokuussa. Yhdistys on saanut hanketta varten valtakunnallisen rahankeräysluvan. Asiasta kertoo Suomen ortodoksinen kirkko nettisivuillaan.

Luostarissa on haaveiltu portista jo vuosia, koska sieltä puuttuu muille luostareille tyypillinen rajapyykki hengellisen ja maallisen väliltä. Etenkin ulkomaalaisten pyhiinvaeltajien on ollut vaikea hahmottaa, mistä luostarialue alkaa.

Hankkeen varainkeruu on ollut käynnissä jo pitkään, mutta valtakunnallinen rahankeräyslupa mahdollistaa nyt sen, että kaikki halukkaat voivat osallistua uuden portin rakennuskustannuksiin.

– Arkkimandriitta Sergei esitteli minulle arkkitehti Sakari Siitosen porttipiirustukset keväällä 2014 ja kysyi, otammeko haasteen vastaan. Vastasin kyllä, sillä yhdistyksessä oli juuri etsitty jotain suurempaa luostarin hyväksi toteutettavaa projektia. Juuri tällaista varten yhdistyksemme on olemassa, sanoo Valamon Ystävät ry:n puheenjohtaja radiotoimittaja Risto Nordell.

Hanke on saanut positiivisen vastaanoton myös kirkon jäsenistössä. Konserteilla, myyjäisillä ja luentotilaisuuksilla on saatu kokoon kymmeniä tuhansia euroja.

– Lisäksi olemme saaneet lahjoituksena noin 50 000 euron edestä rakennustarvikkeita, Nordell kertoo.

Hankkeen kokonaiskustannukset ovat kuitenkin noin 160 000 euroa. Siksi valtakunnallinen keräys jatkuu ensi vuoden maaliskuuhun saakka.

– Konkreettiset rakennustyöt saadaan käyntiin näillä näkymin elokuussa. Uskon, että uuden portin läpi päästään kulkemaan jo vuoden kuluttua, Nordell sanoo.

Kuva: Valamon Ystävät ry. Luonnos luostarin portista.

Lue myös:

Valamossa esillä luontokuvaajien huippuotoksia

Valamon luostari Heinävedellä jo 75 vuotta

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliLuther-kirkon taideinstallaatio ilkivallan kohteena Helsingissä
Seuraava artikkeliHäirikköpuhelut vaivaavat Palvelevassa puhelimessa päivystäviä

Ei näytettäviä viestejä