Liikakalastus johtaa pakolaisuuteen

EU:n kalastuspolitiikka aiheuttaa pakolaisuutta, väitti kansanedustaja Emma Kari (vihr.) tänään Changemakerin Tyhjenevätkö meret kalasta? -paneelissa.

Emma Kari kertoi Kirkon Ulkomaanavun Changemaker-verkoston paneelissa tutkija Kukka Rannan haastatelleen paperittomia senegalilaisia Maltalla. Haastatellut paljastuivat usein entisiksi kalastajiksi, jotka olivat menettäneet kalakantojen romahtamisen seurauksena toimeentulonsa ja lähteneet etsimään elantoa Euroopasta.

– Ryöstökalastus vie ihmisiltä mahdollisuuden toimeentuloon, totesi Kari.

Myös kalataloustieteen professori Hannu Lehtonen, Greenpeacen luonnonsuojelubiologi Laura Meller ja Kirkon Ulkomaanavun asiantuntija Ulla Sarasalmi, jakoivat tämän näkemyksen. Sarasalmi muistutti liikakalastuksen vaikeuttavan sekä kalastavien miesten että kalaa käsittelevien naisten elinkeinoa. Hän oli nähnyt liikakalastuksen vaikutuksia etenkin vierailuillaan Sierra Leonessa.

Senegal ja Sierra Leone ovat molemmat valtiota, joiden kanssa EU:lla on kahdenvälisiä kalastussopimuksia ja joiden lähivesillä EU-alukset kalastavat. EU:n kalastuspolitiikan voidaan näin ollen katsoa aiheuttavan pakolaisuutta.

Toisena keskeisenä aiheena paneelissa nostettiin esille liikakalastuksen ekologiset vaikutukset. Tietyn kalalajin liikakalastus vaikuttaa myös muihin kalalajeihin. Kalastukseen käytettävät pohjatroolarit puolestaan tuhoavat pohjakasvillisuutta ja keräävät valtavasti ei-toivottua sivusaalista.

Tyhjenevätkö meret kalasta? -paneeli oli osa Kirkon Ulkomaanavun nuorisoverkosto Changemakerin liikakalastusaiheista Kadonneet eväät -kampanjaa. Kampanjassa vaaditaan, että Suomen tulee puuttua liikakalastusongelmaan painostamalla Euroopan unionia kirjaamaan kahdenvälisiin kalastussopimuksiinsa sitovat enimmäispyyntimäärät. Vetoomus luovutetaan marraskuussa maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle.

Kuva: Konsta Naumi / Changemaker. Kansanedustaja Emma Kari ja kalataloustieteen professori Hannu Lehtonen Changemakerin paneelissa.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKansalaisaloite äitiyslaista etenee eduskuntakäsittelyyn
Seuraava artikkeliKirkolliskokous valitsi uuden Kirkkohallituksen

Ei näytettäviä viestejä