Venäjän kirkko on jäämässä pois yleisortodoksisesta synodista

Venäjän ortodoksinen kirkko on todennäköisesti jäämässä pois lauantaina Kreetalla alkavaksi suunnitellusta Pyhästä ja suuresta synodista. Se perustelee päätöstään ortodoksisten kirkkojen välisen yksimielisyyden puuttumisella.

Jo aikaisemmin tässä kuussa monet vanhat ja suuret ortodoksiset kirkot kuten Antiokian, Bulgarian, Serbian ja Georgian patriarkaatit ovat ilmoittaneet pois jäämisestään. Tämä lienee pääsyy myös Venäjän kirkon aikeisiin jättäytyä pois.

Venäjän ortodoksisen kirkon mukaan yleisortodoksisen synodin valmistelua tulisi kuitenkin jatkaa, jotta synodi voitaisiin pitää jonakin muuna ajankohtana.

Yleisortodoksista synodia ei ole pidetty vuoden 787 jälkeen. Jos arviolta sadan miljoonan jäsenen Venäjän ortodoksinen kirkko peruu osallistumisensa, on se brittilehti
The Guardianin
mukaan raskas isku synodin kokoonkutsujana toimivaa Konstantinopolin ekumeenista patriarkaattia kohtaan.

Synodin peruuntumisesta tai siirtämisestä ei kuitenkaan ole vielä virallisesti ilmoitettu.

Ekumeenisen patriarkaatin alainen Suomen ortodoksinen kirkko siteeraa sivuillaan patriarkka Bartolomeosta, jonka mukaan synodi tullaan järjestämään, vaikka kaikki neljätoista ortodoksista paikalliskirkkoa eivät osallistu siihen.

Ekumeenisen patriarkaatin näkemyksen mukaan Antiokian, Bulgarian, Georgian ja Moskovan poisjäämisen todellisena syynä on geopoliittinen tilanne. Synodin asiakysymysten taustalta löytyy maailmanpolitiikan linjakysymyksiä, joiden yhteydessä ortodoksiset kirkot ovat poliittisten toimijoiden puristuksissa.

Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo toteaa tiedotteessa kirkkojen pois jäämisen olevan pettymys patriarkka Bartolomeokselle.

Leo kritisoi myös ortodoksisten kirkkojen keskustelukulttuuria toteamalla, että tärkein asia ortodoksisen maailman tulevaisuuden kannalta on nyt se, että kirkot eivät jatkaisi loputonta teologista keskustelua vääränlaisesta autokefaalisten kirkkojen tasavertaisuudesta.

– Meidän on hyväksyttävä, että ortodoksinen maailma tarvitsee priimaksen ja että se rooli voi historiamme pohjalta kuulua vain Konstantinopolin ekumeeniselle patriarkalle, Leo sanoo.

Pyhän ja suuren synodin on tarkoitus kokoontua Kreetalla 18.–27. kesäkuuta.

Kuva: Matti Karppinen

Tekstiä on 15.6. klo 9.08 korjattu kohdassa, jossa siteerattiin The Guardiania virheellisesti väittämällä, että synodin peruuntuminen olisi kova isku ekumeeniselle patriarkaatille.

Lue myös:

Patriarkka Bartolomeos: Ortodoksinen kirkko tunnustaa vain yhden aidon uskon autenttisuuden

Ortodoksinen Suuri ja Pyhä Synodi on monikielinen

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliMikkelin hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä
Seuraava artikkeliKirkko mukana SuomiAreenalla: ”Työelämä- ja hoivaratkaisut ovat ihmisarvokysymyksiä”

Ei näytettäviä viestejä