Iltalehti julkaisi toissapäivänä jutun arkkipiispa Kari Mäkisen ja Helsingin piispan Irja Askolan edustusmenoista otsikolla Kirkolla paljon viinaostoksia – arkkipiispan seurueelle vodkaa kello 6.45, Askolalla kosteita lounaita.
Kotimaa24 pyysi arkkipiispa Kari Mäkistä kommentoimaan juttua. Kysymyksiin vastaa arkkipiispan kanslian puolesta Mäkisen teologinen erityisavustaja Petri Merenlahti.
Miten kommentoisit juttua ja sen näkökulmaa?
– Kirkon julkista viranhoitoa tulee voida arvioida julkisesti. Jutun sävy oli raflaava ja synnytti mielikuvia, joita en tunnista, kuten mielikuva juopottelusta tai että avustajat käyttäisivät luottokorttia omiin tarpeisiinsa.
Onko kirkon piirissä käsityksesi mukaan jotenkin leväperäistä kestityskulttuuria alkoholin suhteen?
– Ei. Kirkon tilaisuuksissa alkoholia tarjotaan harvoin, ja johdon edustuskäytännöt ovat tavanomaisia. Vastuullisuus ja läpinäkyvyys on tärkeää, jotta käytännöt säilyvät hyvinä.
Minkälaisia yleisiä kestitykseen liittyviä ”alkoholiohjeita” kirkolla tai piispoilla on?
– Yksityiskohtaisia ruoka- tai juomasäädöksiä ei ole. Kukin hiippakunta toimii oman piispansa alaisuudessa. Perusperiaatteita ovat tavanomaisuus ja kohtuullisuus, jotka mainitaan myös Kirkkohallituksen vieraanvaraisuusohjeissa seurakunnille. Tilannetajulla ja etiketillä on tärkeä rooli.
Kotimaa24:n tietojen mukaan arkkihiippakunnassa on käytössä tuore ohjeistus vieraanvaraisuudesta. Sen mukaan ruokajuomaksi voidaan tarjota viiniä tai olutta erityisen juhlallisissa tilanteissa. Aperitiivi tai digestiivi tulee kuitenkin ohjeistuksen mukaan kysymykseen vain poikkeuksellisesti. Ohjeistus koskee tuomiokapitulin työntekijöitä ja Turun piispaa mutta ei arkkipiispaa.
Juttua täydennetty 21.6. kello 13.35 arkkihiippakunnan ohjeistuksen osalta.
Kuva: Olli Seppälä
Ilmoita asiavirheestä