Anna-Maja Henriksson: Uskon avoimeen ja suvaitsevaiseen kirkkoon

Ruotsalainen kansanpuolue valitsi toissa viikolla uudeksi puheenjohtajakseen kansanedustaja Anna-Maja Henrikssonin. Henriksson vastasi Kotimaa24:n kysymyksiin.

Millä mielellä otit tehtävän vastaan, Anna-Maja Henriksson?

– Onnellisin mielin! Olen todella kiitollinen ja iloinen siitä laajasta tuesta, jonka puoluekokous minulle antoi. Haluan viedä RKP:n takaisin hallitukseen, koska Suomea uudistetaan sieltä käsin. Oppositiossa emme aio räksyttää kaikesta mikä liikkuu, vaan kritisoimme aiheesta.

Edeltäjäsi Carl Haglund kertoi menettäneensä uskonsa järkevän politiikan tekemiseen. Miten kommentoit tätä?

– Carl Haglund on mielestäni julkisuudessa perustellut valintaansa hyvin, enkä halua kommentoida asiaa hänen puolestaan. Itse olen täynnä tarmoa ja haluan politiikan kautta olla mukana uudistamassa Suomea.

Onko ruotsin kielen ja ruotsinkielisten asemassa kirkossa parannettavaa?

– Mielestäni ruotsinkielisten asema kirkossa on turvattu hyvin Porvoon hiippakunnan kautta. Toivon, että tilanne ei tältä osin muutu.

Millainen suhde sinulla on luterilaiseen kirkkoon?

– Kirkko on aina ollut tärkeä osa elämääni lapsesta asti. Äidinisäni oli Kalajoen kirkkoherra. Ennen sitä hän oli kansanedustaja ja edusti Maalaisliittoa. Mutta myös isäni puolelta on minulla lapsuudesta saakka ollut vahvat siteet kirkkoon. Serkkuni Samuel Salmi on tällä hetkellä Oulun hiippakunnan piispa.

– Minulla on oma henkilökohtainen uskoni. Olen aina arvostanut suuresti ulkoilmajumalanpalvelusta, joka järjestetään saaressa, jossa meillä on kesämökki. Siihen tulen osallistumaan tänäkin kesänä, jos se vain aikataulullisesti on mahdollista. Mielestäni on tärkeää, että uskonto ja politiikka pidetään erillään toisistaan.

Oletko poliittisesti liberaali ja kirkollisesti konservatiivi vai kenties toisinpäin?

– Olen poliittisesti sosiaaliliberaali. Oma liberalismini rakentuu ihmisten kunnioittamisen, yksilön vapauksien ja oikeuksien, tasa-arvon sekä sosiaalisen ja globaalin vastuun varaan. Uskon kaikille avoimeen, tasa-arvoiseen ja suvaitsevaan kirkkoon.

Toimit Kataisen ja Stubbin hallituksen oikeusministerinä. Onko hyvä, että eduskunta hyväksyy kirkkolain muutokset kirkolliskokouksen ehdotuksesta?

– Kyllä, en näe tarvetta muuttaa nykytilaa.

Onko sinulla esikuvia uskonnollisella kentällä?

– Arkkipiispa emeritus John Vikström, muun muassa hänen yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistumisensa takia. Etenkin hänen sosiaalieettiset kannanottonsa ja yhteiskunnan heikommassa asemassa olevien puolustaminen ovat tehneet minun suuren vaikutuksen

– Haluan myös mainita Hilkka Olkinuoran. Hänen rohkeutensa ja arvomaailmansa, jossa ihminen on keskiössä, tekevät hänestä hyvän esikuvan. Vapaus, lähimmäisyys ja tasa-arvo ovat osa hänen kirkossa ja laajemminkin yhteiskunnassa edustamaansa ajatusmaailmaa.

Kuva: Vesa-Matti Väärä / Lehtikuva

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliFinlaysonin Lasten katedraali täytti 20 vuotta – ”Olipa mahtava meininki!”
Seuraava artikkeliJuha Seppo: Eurosekularistien ei pidä yksin sanella uskonnonvapauden sisältöä

Ei näytettäviä viestejä