Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) jakaa ensi kertaa valtionavustuksia uskontojen välisen vuoropuhelun kehittämiseksi, OKM kertoi torstaina tiedotteessaan.
Avustukset ovat osa OKM:n Merkityksellinen Suomessa -ohjelmaa. Sen pyrkimyksenä on muun muassa vähentää vihapuhetta ja rasismia Suomessa.
– Nyt ensimmäistä kertaa Suomessa jaamme valtionavustusta, jonka tarkoituksena on auttaa ymmärtämään eri uskontoihin kuuluvia, sanoo opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen.
– Yhteiskunnassamme tarvitaan lisää aitoa keskustelua ja kohtaamisia eri taustoista tulevien välillä, kun jännitteet eri väestöryhmien välillä ovat kasvussa.
Avustuksen voi saada valtakunnallisesti merkittävä järjestö, jonka tarkoituksena on edistää uskontojen vuoropuhelua, tai laaja-alaisiin hankkeisiin, joiden tarkoitus on jatkua myös avustuskauden jälkeen.
Avustuksen saajista ainakin osa on todennäköisesti OKM:lle tuttuja jo ennestään.
– Meillä on uskontodialogissa suhteellisen vakiintuneita toimijoita, jotka ovat joutuneet toimimaan hyvin pienillä resursseilla. Olemme pitäneet tärkeänä, että ne voisivat saada lisärahoitusta tämän ohjelman kautta, vanhempi hallitussihteeri Joni Hiitola OKM:stä sanoi toukokuussa Kotimaa24:lle.
Grahn-Laasosen mukaan yhteistyötä on ollut uskonnollisten johtajien tasolla jo aiemminkin.
– Kristittyjen, islamilaisten ja juutalaisten uskontokuntien välillä on jo vuosien ajan käyty vuoropuhelua yhteisöjen johtajien tasolla. Nämä uskontokunnat ovat yhteisesti moneen kertaan ja hyvin selkeäsanaisesti torjuneet uskonnon käyttämisen vihan ja väkivallan oikeuttamiseen, hän sanoo.
Kuva: Olli Seppälä
Lue myös:
Ministeri Grahn-Laasonen haastoi seurakunnat vihapuheen torjuntaan
OKM:n laaja rasisminvastainen hanke osoittaa valtionavustuksia myös uskontodialogiin
Ilmoita asiavirheestä