Aiemmin Somaliassa 98 prosenttia naisista kävi läpi kivuliaan ja jopa hengenvaarallisen operaation, jossa häpyhuulet poistetaan ja ommellaan yhteen. Toimenpidettä kutsutaan faraonikseksi tai tyypin kolme ympärileikkaukseksi sekä myös infibulaatioksi.
– Isoäitini nuoruudessa ei tullut kuuloonkaan, ettei tyttöjä olisi leikattu. Leikkaamaton nainen ei päässyt naimisiin. Ihmiset noudattivat ikivanhaa perinnettä kyseenalaistamatta sitä, vaikka näkivät, miten naiset kuolivat tulehduksiin tai synnytykseen, kertoo Abdiqani Omar.
Omar on johtanut Somalian tasa-arvoministeriötä kaksi vuotta. Sitä ennen hän työskenteli johtotehtävissä Somalian terveysministeriössä. Mogadishussa vuonna 1984 syntynyt Omar on koulutukseltaan lääkäri. Hän vieraili Suomessa viime viikolla avainpuhujana Ihmisoikeusliiton järjestämässä tyttöjen ympärileikkauksen vastaisessa seminaarissa.
Kaksi vuosikymmentä asennekampanjoita
Somaliassa aloitettiin tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaiset kampanjat vuonna 1996.
– Muutos on ollut valtava. Tyyppi kolme on häviämässä kokonaan ja nyt tehdään tyypin yksi operaatioita, joka usein on lähinnä muodollinen haava klitorikseen. Monia nuoria tyttöjä ei leikata enää ollenkaan, Omar kertoo.
Suuntaus näkyy myös hänen omassa perheessään.
– Vaimolleni on tehty tyypin yksi operaatio, mutta viisivuotiasta tytärtämme ei leikata ollenkaan.
Omar on omistanut elämänsä ihmisoikeuksia loukkaavan ja haitallisen tavan kitkemiseen.
– Kierrämme vaikka ovelta ovelle kertomassa toimenpiteen vaaroista, kunnes Somalia on kokonaan ympärileikkausvapaa maa. Operaatiossa ei leikata vain sukuelimiä vaan aina myös pala sielua pois, Omar sanoo.
Vanhat uskomukset ylläpitävät tapaa etenkin maaseudulla.
– Yhä edelleen moni uskoo, että ympärileikkaus on hyväksi naiselle, jotta tämä säilyy kunniallisena ja hyveellisenä, ja kukapa äiti tai isä ei haluaisi tyttärelleen vain parasta.
Asennekasvatus tapahtuu Somaliassa lähinnä radion välityksellä ja yhteisöissä vaikuttamisella. Televisioita on osin sähköttömällä maaseudulla vähän, ja jopa 60 prosenttia kansasta on lukutaidottomia.
– Ihmiset alkavat nyt ymmärtää paremmin, että operaatiosta on vain haittaa, Omar sanoo.
Laki ei ole iso apu
Somalian valtiolla on ollut tyttöjen sukuelinten silpomisen vastainen ohjelma jo viiden vuoden ajan. Maan eduskunta valmistelee operaation kieltävää lakia. Lakialoitteen on allekirjoittanut jo yli miljoona Somalian noin 12 miljoonasta kansalaisesta. Allekirjoittajien joukkoon on liittynyt myös maan pääministeri Omar Abdirashid Ali Sharmarke.
– Laki on toki hyvä askel, mutta laki itsessään ei estä operaatioita, elleivät ihmiset tajua tavan haitallisuutta, Omar sanoo.
Lainsäädäntöä tärkeämmäksi Omar näkee yhteistyön niin kylänvanhinten kuin moskeijoiden imaamienkin kanssa.
– Keskustelut uskonnollisten johtajien kanssa ovat pitkiä ja perusteellisia, usein vaikeitakin. Islamin sisällä on koulukuntia, joiden mukaan ykköstyypin myös sunnaksi kutsuttu ympärileikkausoperaatio on uskonnollinen vaatimus.
Naisten sukuelinten silpominen ei perustu uskontoon, ja Afrikassa tapaa harjoittavat myös kristityt esimerkiksi Etiopiassa ja Egyptissä.
Omarin mukaan Somaliassa pitää vakuuttaa ensin miehet ja kylänvanhimmat, koska he ovat niitä, jotka päättävät naistenkin asioista.
– Usein aloitan kysymällä perheen päältä, kuinka monta tyttöä heillä on ja kuinka monta on kuollut. Naisia kuolee edelleen synnytykseen ympärileikkausoperaation aiheuttamien ongelmien vuoksi. Ihmisten on tärkeä ymmärtää tavan yhteys kuolemantapauksiin, se avaa heidän silmänsä.
Maailmassa arvioidaan olevan noin 200 miljoonaa tyttöä ja naista, joiden sukuelimet on silvottu. Sukuelinten silpomisesta käytetään myös nimitystä ympärileikkaus ja englanninkielisestä termistä female genital mutilation lyhennettä FGM.
Kuva: Päivi Arvonen. Abdiqani Omar sanoo, ettei hänen tytärtään ympärileikata.
Lue myös:
Ihmisoikeusliitto: Maahanmuuttajien asenteet tyttöjen ympärileikkauksia kohtaan muuttuneet
Ilmoita asiavirheestä