Saksalainen kirkkohistorioitsija ja poliitikko, teologian tohtori Gerhard Besier arvostelee rajusti Kirkkojen maailmanneuvostoa (KMN).
Besier osallistui viime viikolla Helsingissä pidettyyn kansainväliseen ”Contemporary Church History / Kirchliche Zeitgeschichte” -symposiumiin.
Helsingissä esiintynyt Besier puhui KMN:n vaiheista teemalla ”80 vuotta KMN – teologisia, sosiaalisia ja poliittisia epäselvyyksiä”.
Erityisesti ekumeenisen maailmanjärjestön kylmän sodan aikainen toiminta ei kaikin osin ole Besierin mukaan ollut laadukasta. Hän suuntaa kritiikkinsä esimerkiksi siihen, että kylmän sodan vuosikymmeninä KMN ei juuri puolustanut Neuvostoliiton miehittämissä Itä-Euroopan sosialistimaissa elävien kirkkojen tai kansalaisten ihmisoikeuksia.
Venäjän ortodoksisen kirkon liittyminen KMN:oon vuonna 1960 merkitsi Besierin mukaan KMN:lle isoa kriisiä. Samaan aikaan KMN:a sen alkuvuosina rahoittaneiden amerikkalaisten protestanttisten kirkkojen tukemismahdollisuudet ja vaikutusvalta KMN:ssa alkoivat heikentyä. Yhdessä länsimaissa tapahtuneen 1960-luvun kulttuurin murroksen ja kolmannen maailman kirkkojen KMN:oon liittymisen myötä tämä kaikki vaikutti siihen, että järjestö alkoi muuttua.
Ylipäätään KMN on Besierin mielestä 1960-luvulta lähtien yhä enenevissä määrin ”menettänyt identiteettiään ja korkeaa profiiliaan”. Tänään järjestö joutuu rahapulassaan vuokraamaan Geneven Ekumeenisen keskuksen tiloja varakkaille geneveläisille yrityksille.
Besier kertoo olevansa tutkijana myös harmissaan siitä, että KMN:ssa ei ole ollut valmiutta reflektoida menneisyydessä tehtyjä virheitä.
Lue lisää aiheesta
Kotimaa Prosta
!
Kuva: Jussi Rytkönen. Kuvassa saksalaiset kirkkohistorioitsijat Gerhard Ringshausen ja Gerhard Besier (oikealla) Helsingin symposiumissa.
Ilmoita asiavirheestä