Pitkään valmisteltu evankelis-luterilaisen kirkon ja valtion ero tuli voimaan Norjassa vuodenvaihteessa. Norjan kirkon verkkosivuilla todetaan, että kyseessä on kirkon suurin hallinnollinen muutos sitten reformaation.
Valtionkirkkojärjestelmää on purettu Norjassa jo pitkään. Kirkon ja valtion eroon on tähdätty aktiivisesti vuodesta 2008, jolloin maan parlamentti päätti asiasta.
Eron vaatima muutos perustuslakiin säädettiin vuonna 2012. Lainmuutoksen myötä kirkollinen päätöksenteko irrottautui pitkälti valtiollisesta järjestelmästä. Tämä merkitsee, että kirkon päätöksentekoelimet eivät ole enää valtiollisia päätöksentekoelimiä. Kirkolliskokous on kirkon ylin päättävä elin. Piispat ja papit eivät enää ole valtion virkamiehiä.
Perustuslain mukaan Norjan evankelis-luterilainen kirkko on nyt kansankirkko, jota valtio tukee. Kirkon verkkosivuilla huomautetaan, että valtaa on siirtynyt valtiolta kirkolle jo viimeksi kuluneiden sadan vuoden aikana.
Ecumenical News -sivuston mukaan Norjan julkisessa keskustelussa esitetty myös kannanottoja, joiden mukaan nyt voimaan tullut kirkon ja valtion ero ei ole riittävän selvä.
Norjan kirkkoon kuuluu noin 73 prosenttia maan väestöstä.
Kuva: Norjan kirkko. Kirkolliskokouksen jumalanpalvelus Trondheimissa huhtikuussa 2016.
Lue myös:
Norjan kirkko haluaa edistää itsenäisyyttä
Norjan kirkosta tulossa itsenäinen
Ilmoita asiavirheestä