Presidentti Donald Trump on ajautunut poliittiseen ja oikeudelliseen myrskyyn yrittäessään rajoittaa seitsemän muslimimaan kansalaisten maahantuloa Yhdysvaltoihin.
Trumpia moititaan niin kotimaassa kuin maailmalla. Hän uhoaa voittavansa.
Presidentin asetus olisi pysäyttänyt Iranin, Irakin, Libyan, Somalian, Sudanin, Syyrian ja Jemenin kansalaiset riippumatta siitä, onko heillä maahantulo-oikeus Yhdysvaltoihin.
Tuhansien elämä on mennä sekaisin. Monet amerikkalaisyritykset moittivat ankarasti asetusta, koska se vaarantaa heidän työntekijöidensä kotiinpääsyn.
Asetusta kutsutaan muslimikielloksi, koska se kohdistuu voimakkaasti muslimeihin, joista Trump maalaa uhkakuvia.
***
Yhden uskonnon edustajien pysäyttäminen Amerikan rajoille tuo mieleen tilanteen, jossa kuvernööri George Wallace seisoi kesäkuussa 1963 Alabaman yliopiston ovella estämässä kahden mustan opiskelijan, Vivian Malone Jonesin ja James Hoodin, sisäänpääsyn.
He olivat päässeet kouluun, mutta rotuerottelua kannattanut Wallace yritti estää heidän opiskelunsa.
Presidentti John F. Kennedy määräsi kansalliskaartin apuun. Wallace poistettiin yliopiston ovelta.
Myöhemmin Wallace katui: Olin väärässä. Ne päivät ovat ohi, ja niiden pitää olla ohi.
***
Kriisin yhteydessä Kennedy piti puheen, jota on pidetty yhtenä hänen väkevimmistään.
Kennedy muistutti, että Yhdysvaltojen perustajat tulivat eri kansakunnista erilaisilla taustoilla ja koko maa perustuu sille periaatteelle, että ihmiset on luotu yhdenvertaisiksi.
Hän totesi, että kaikkien oikeudet heikkenevät, jos yhden oikeudet ovat uhattuna. Hän korosti Amerikan sitoutumista taisteluun niiden puolesta, jotka janoavat vapautta.
Vapaus on houkutellut Yhdysvaltoihin lahjakkaimpia ihmisiä eri puolilta maailmaa – riippumatta heidän väristään tai uskostaan.
Edessämme on ennen muuta moraalinen asia. Se on yhtä vanha kuin Pyhät kirjoitukset ja kirkas kuin Amerikan perustuslaki. Sen ytimessä on kysymys siitä, onko kaikilla yhtäläiset oikeudet ja mahdollisuudet ja kohtelemmeko kaikkia amerikkalaisia niin kuin haluaisimme itse tulla kohdelluksi, Kennedy julisti.
Trump haastaa tätä Yhdysvaltojen ydintä, vapautta ja yhdenvertaisuutta.
***
Kyseessä ei ole vain amerikkalainen ongelma.
Myös Suomen perustuslaki lähtee yhdenvertaisuuden periaatteesta. Myös meillä on syytä kysyä, jääkö joku heikompaan asemaan sukupuolensa, ikänsä, alkuperänsä, vakaumuksensa tai muun syyn takia.
Naisten aseman puolesta on taisteltu jo 1800-luvulta – ja taistelu on yhä kesken. Monien vähemmistöjen tilanteessa on korjattavaa.
Yhdenvertaisuutta rikotaan myös monella työpaikalla – siinäkin, miten liittoihin kuuluvat ja kuulumattomat – ihmiset ja yritykset – asetetaan eriarvoiseen asemaan.
Yhdenvertaisuus on ennen muuta moraalinen asia.
Kirjoittaja on Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja.
Kuva: Jukka Granström
Ilmoita asiavirheestä