Sotkamon seurakunnan nuorisotyönohjaaja Kari-Pekka Vehkaoja sai maanantaina nuorisotyön tunnustuspalkinnon Nuori2017-tapahtumassa Tampereella. Palkinto tuli yllätyksenä, toteaa viisikymppinen nuorisotyönohjaaja, joka tunnetaan Sotkamossa nimellä Kassu.
Hän kertoo, että Sotkamo on kainuulaisittain vireä kunta. Elämää tuo Vuokatin matkailukeskus. Pesäpallopiirit tuntevat Sotkamon Jymyn. Talvivaaran kaivos on tuonut paikkakunnalle hyvää sekä huonoa. Nuoriso viipyy omilla kylillä peruskoulun ja lukion ajan, mutta sitten useimmat lähtevät muualle opiskelemaan.
– Toisaalta pienen paikkakunnan etu on, että samat, tutut, nuoret tavoitetaan monessa tilanteessa. Siksi yhteistyö moneen suuntaan on meillä helppoa, Vehkaoja sanoo.
Sotkamon seurakunnan nuorisotyön oma erityisjuttu on elokuva. Vehkaoja aloitti elokuvakerhon pitämisen yli kymmenen vuotta sitten. Aisapariksi löytyi paikallinen elokuvatuottaja Miika J. Norvanto. Ammattilaisen mukanaolo takaa laadukkaan jäljen.
– Minä en tiennyt aluksi mitään elokuvan teosta, eikä Miika tiennyt nuorisotyöstä. Nyt olemme opettaneet asioita toinen toisillemme ja saaneet mukaan ainakin sata nuorta.
Vehkaojan mukaan seurakunta on antanut hänelle vapaat kädet toteuttaa ideoita. On huomattu, että nuorison tavoittamiseen ja sitouttamiseen tarvitaan kiinnostavia ja ajassa eläviä menetelmiä.
Lyhytelokuvia on syntynyt Sotkamon nuorten tekemänä jo yhdeksän kappaletta. Nuoret tekevät käsikirjoitukset, näyttelevät, lavastavat ja hoitavat tekniikkaa.
– Kyseessä on aina prosessi, jonka aikana tehdään sitä nuorisotyötä. Oma koulutustaustani ja työotteeni on erityisnuorisotyö, vaikka virkani on tavallinen nuorisotyönohjaajan virka.
Seurakunnan budjetti hupenisi nopeasti elokuvatuotannossa, mutta idearikkaat ohjaajat ovat keksineet konsteja talouden ylläpitoon. Elokuvan ympärille on perustettu yhdistys Versova Puu, jonka nimissä on haettu projektirahoituksia esimerkiksi Suomen elokuvasäätiöltä.
– Yhdistyksellä on vanhassa meijerissä oma elokuvakeskus ja elokuvateatteri, jonka tuotoilla tehdään nuorisotyötä.
Elokuvien aiheet liikkuvat Vehkaojan mukaan nuorten arkipäivässä, mutta pohjavirtana kulkevat ikiaikaiset tarinat.
– Teemme viekasta elokuvaa. Tarkoitan, että käsikirjoituksen takaa voi löytyä vaikka Raamatun kertomus armottomasta palvelijasta nykypäivään siirrettynä.
Vehkaoja kertoo, että elokuvat noudattavat perinteistä draaman kaarta. Tarinan pitää olla vahva ja puhutteleva. Loppukohtaukset on kuitenkin jätetty usein avoimiksi.
– Ajatuksena on, että loppu käydään läpi elokuvan katsomisen jälkeen ohjaajan kanssa. Näin syntyy keskustelua ja pohdintaa.
Sotkamolaisia nuoria on hakeutunut jopa ammattiopintoihin elokuvaharrastuksen pohjalta. Vehkaoja rohkaisee seurakuntia kokeilemaan uusia ja raikkaita avauksia.
– Nuoret innostuvat, kun pääsevät kokeilemaan oikeita asioita.
Kuva: Anna Autio
Lue myös:
Nuorisotyön tunnustuspalkinto Kari-Pekka Vehkaojalle elokuvatoiminnasta Sotkamon seurakunnassa
Sotkamon seurakuntanuoret ovat tehneet jo yhdeksän lyhytelokuvaa
Ilmoita asiavirheestä