Yhteisöverotulojen poistuminen teki loven Harjavallan seurakunnan talouteen – yt-neuvottelut alkavat

Harjavallan seurakunnan kirkkoneuvosto päätti tällä viikolla yksimielisesti, että seurakunnassa aloitetaan yt-neuvottelut. Talouden tasapainotustarve on 200 000 euroa. Neuvottelut pyritään aloittamaan toukokuussa.

Vuoden 2016 alussa voimaan astunut seurakuntien uusi rahoitusmalli merkitsee Harjavallan seurakunnalle noin 150 000 euron tulovähennystä vuosittain. Rahoitusmallissa valtio osallistuu Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lakisääteisten yhteiskunnallisten tehtävien kustannuksiin kiinteällä vuosittaisella summalla eivätkä seurakunnat enää saa yhteisöverotuottoja.

– Koska meillä on täällä Outokumpu-Kemiran aikoinaan synnyttämä iso tehdaskeskittymä, olivat yhteisöverotuottomme usein 300 000 euron luokkaa. Nyt seurakunnan valtiolta saama kiinteä summa on 144 000 euroa vuodessa, kertoo kirkkoherra Tuomo Lindgren.

Lisäksi seurakunnan väkimäärä on pudonnut muuttotappiokunnassa 2000-luvulla noin 20 prosenttia. Tämän johdosta seurakunnassa ei ole toistaiseksi tehty muita toimenpiteitä kuin nostettu kirkollisveroprosenttia.

– Veroprosenttia korotettiin ensin vuonna 2014 ja sitten vuonna 2016. Nyt se on 1,75, ja tämä tie on kuljettu loppuun. Emme voi lypsää veronmaksajilta enempää rahaa, vaan toiminta on sopeutettava realistiselle tasolle suhteessa tuloihin, Lindgren sanoo.

Kirkkoherra: Emme me ole kriisiseurakunta

Harjavallan seurakunnassa on 21 vakituista työntekijää. Kiinteistöomaisuutta seurakunnalla on vain vähän: vierekkäin sijaitsevat vanha autiokirkko ja uusi kirkko, yksi seurakuntakeskus sekä vain kesäkäytössä oleva leirikeskus.

– Meillä ei siis ole mitään myytävää. Leirikeskuskin halutaan pitää, koska siitä ei juurikaan tule kuluja, kun sitä ei lämmitetä talvisaikaan. Oletan siis, että henkilöstövähennyksiä ja toimenkuvien uudelleenjärjestelyjä on tehtävä. Mutta lähdemme neuvotteluihin puhtaalta pöydältä, ennalta mitään ei ole päätetty.

Henkilökunta on kirkkoherran mukaan kuitenkin käynyt jo epävirallisia keskusteluja. Niissä on pohdittu esimerkiksi sitä, voitaisiinko erään toisesta seurakunnasta työpaikan saaneen henkilön tehtävät jakaa niin, ettei hänen tilalleen tarvitsisi palkata uutta. Tällöin ainakin yhdeltä irtisanomiselta vältyttäisiin.

Tuomo Lindgren toivoo, että yt-neuvottelut saataisiin käytyä toukokuun aikana, ennen kuin kesätouhut ja -lomat hankaloittavat niiden läpiviemistä.

– Eihän se iloinen uutinen ole, että näihin neuvotteluihin joudutaan. Mutta emme me ole varsinaisesti kriisiseurakunta. Takana on hyviä vuosia, jotka antavat puskuria muutostilanteeseen. Ja on vastuullista ryhtyä ripeästi toimiin, kun huomataan, ettei tulovirta kata kustannuksia.

Kuva: Olli Seppälä

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKirkkopäivien julisteessa vähäpukeinen nainen – ruotsinkieliset kirkkopäivät sanoutui irti mainokses
Seuraava artikkeliKirkkopäivät vetää kohumainokset pois – Anteeksi, pieleen meni

Ei näytettäviä viestejä