Venäläinen naispappi LML:n kokouksen saarnassa: ”Elämä ilman Jumalaa on pahempaa kuin karkotus tai v

Luterilaisen maailmanliiton 12. yleiskokous alkoi keskiviikkona Namibian pääkaupungissa Windhoekissa.

Yli 800 osallistujan yleiskokous aloitettiin yhteisellä jumalanpalveluksella, jonka toteuttajat tulivat maailmanliiton jäsenkirkoista eri puolilta maailmaa.

Messussa toivotettiin erikseen tervetulleiksi eri maanosista ja alueilta tulleet kokousvieraat ja muistettiin kastetta kaatamalla ryhmittäin symbolisesti vettä suureen altaaseen jumalanpalvelusteltan kuoriosassa.

Messussa Jesajan kirjan pohjalta saarnannut venäläinen pastori Jelena Bondarenko kysyi kokoontuneelta väeltä, uskommeko me Jumalan lupauksiin ja Hänen tekemiinsä ihmeisiin.

Hän muistutti myös siitä, että reformaation merkkivuotena vietetään hänen kotimaassaan myös Venäjän vallankumouksien satavuotismuistoa. Niistä jälkimmäisen seurauksena kirkkoa ryhdyttiin vainoamaan.

Tuhansia kirkkoja suljettiin, pappeja teloitettiin, kokonaisia kansoja siirrettiin niiden historiallisilta kotiseuduilta. Kaikki tämä alkoi vuonna 1917.

Bondarenko viittasi myös kokouksen teemaan ”Jumalan armon vapauttamana”. Jumalan lupaukset koskevat Bondarenkon mukaan koko elämäämme. Jumalan lupauksien perimmäinen tarkoitus on, että me pelastuisimme.

Elämää ilman Jumalaa ja uskoa Jumalaan on myös jo kokeiltu. Bondarenko viittasi jälleen kotimaansa historiaan.

–Tällainen ei ole fantasiaa. Se oli päivittäistä rutiinia Venäjällä melkein 90 vuotta. Kirkossakävijöitä syrjittiin ja suljettiin yhteiskunnasta, joskus heidät dehumanisoitiin ja heitä vainottiin.

Namibiassa kolme luterilaista kirkkoa

Juhlamessun pääliturgina toimi Namibian tasavallan luterilaisen kirkon johtava piispa Ernst Gamxamub. Eri maista tulevat ehtoollisen jakajat käyttivät sakramenttia jakaessaan lukuisia eri kieliä.

Liturgiaan kuuluvan monipuolisen ja värikkään musiikin toteuttamisessa on ollut keskeisesti mukana myös Suomen lähetysseuran Namibian-työntekijä Sakari Löytty.

Luterilaisen maailmanliiton yleiskokouksen isäntäkirkkoina ovat Namibian kolme luterilaista kirkkoa: suurin ja suomalaisille tutuin Namibian pohjoisosan Ambomaalta kasvamaan lähtenyt ELCIN, etupäässä maan keski- ja eteläosissa toimiva ELCRN sekä pieni Namibian saksankielinen luterilainen kirkko GELC.

Yhteensä Namibian 2,4 miljoonaa, joista 90 prosenttia on kristittyjä. Noin puolet kristityistä on luterilaisia. Muita maassa toimivia huomattavia kirkkoja ovat katolinen ja anglikaaninen kirkko.

Keskiviikkona alkanut yleiskokous on järjestyksessä toinen Afrikassa pidetty yleiskokous. Vuonna 1977 kokoonnuttiin Tansanian Dar es Salaamissa. Kokous päättyy ensi viikon tiistaina.

Luterilainen maailmanliitto on 145 kirkon yhteistyöjärjestö. Nämä kirkot edustavat yhdessä noin 70 miljoonaa luterilaista kristittyä eri puolilla maailmaa.

Kuvat: Jussi Rytkönen

Lue myös:

Arkkipiispa Mäkinen luterilaisten Windhoekin-kokouksesta: ”Meillä on sieltä paljon opittavaa”

Ilmoita asiavirheestä

Edellinen artikkeliRuotsissa häly Luther-muistomerkistä – Uppsalan tuomiokirkon eteen tulee miljoonien kruunujen pöytä
Seuraava artikkeliNaisten Pankki täyttää kymmenen vuotta – kehitysmaiden naisille kerätty 11,2 miljoonaa euroa

Ei näytettäviä viestejä