Turun yliopiston arkeologit ovat onnistuneet paikantamaan Lempäälässä myyttiseksi kuvatun Aimalan kirkon keskiaikaisen kirkkomaan lukuisine hautoineen.
Tutkimuksia johtava arkeologi Juha Ruohonen arvelee hautausmaan perusteella myös kirkkorakennuksen sijainneen alueella. Sitä ei kuitenkaan koeluontoisissa tutkimuksissa vielä erikseen haettu. Jo 1700-luvulta lähtien tallennetun paikallisen perinteen mukaan nyky-Lempäälän Aimalassa on keskiajalla 1300-luvulla ja 1400-luvun alussa sijainnut Lempäälän ja Vesilahden muodostaman yhteisen kirkkopitäjän puukirkko.
Kirkon kerrotaan palaneen 1400-luvun alkupuolella, minkä jälkeen seurakunta jakautui ja uudet kirkot rakennettiin Vesilahdelle ja Lempäälän nykyiseen kirkonkylään. Asiakirjalähteitä ei Aimalan kirkosta ole säilynyt.
Turun yliopiston arkeologian oppiaineen toukokuisissa kahden viikon koetutkimuksissa onnistuttiin paikantamaan kirkkomaan sijainti.
– Ruumishautoja löytyi laajalta alueelta. Ehdimme kokonaisuudessaan tutkia kaivausten aikana kymmenisen hautaa. Haudat olivat itä–länsi-suunnassa ja täysin esineettömiä, edes arkun nauloja ei hautauksissa tullut vastaan. Tästä säännönmukaisuudesta ja luiden maatumisasteesta päätellen kyse on keskiaikaisesta kristillisestä hautausmaasta. Kirkkomaan tarkka ikä tullaan kuitenkin vielä selvittämään paikalta otetuista näytteistä radiohiilimenetelmällä, Juha Ruohonen kertoo.
Kuva: Juha Ruohonen. Lapsen hauta Aimalan kirkkomaalla.
Lue myös:
Hautojen määrä yllätti tutkijat Ravattulassa
Vantaalla löydettiin 1500-luvun pappilan jäänteet
Kirkkolöytö heitti ristiretket romukoppaan
Ilmoita asiavirheestä