Ulkomaanapu: Avustusjärjestöjen mahdollisuudet paranevat Libyassa

LibyafalckMuammar Gaddafin kuolema voi lisätä avustusjärjestöjen mahdollisuutta toimia Libyassa. Näin arvelee Kirkon Ulkomaanavun kansainvälisen työn johtaja Jouni Hemberg.

Hemberg sanoo, että yleensä kun olosuhteet vakiintuvat ja sotatoimet loppuvat, tilanne helpottuu avustusjärjestöjen osalta.

– On tietysti vaikea sanoa, miten Libyan sisäinen tilanne etenee. On ollut epäilyjä, että voi kestää kauankin, ennen kuin maahan tulee vakiintunut hallitus. Ihmisten kannalta olisi tärkeää, että saataisiin vakiintuneet olot, Hemberg toteaa.

Kirkon Ulkomaanavulla ei ole ollut omia avustusjoukkoja Libyassa, koska järjestöllä on kädet täynnä töitä Pakistanin tulvien, Liberian pakolaistilanteen ja vaalien sekä Itä-Afrikan nälänhädän keskellä toimiessa.

Libyassa toimii kuitenkin Kirkon Ulkomaanavun sisarjärjestöjä. Apua ovat vieneet Tanskan ja Norjan kirkonulkomaanavut, Britanniasta oleva Christian Aid ja Luterilainen maailmanliitto.Hemberg kertoo, että avustusjärjestöjen mahdollisuudet toimia maassa ovat olleet hyvät jo jonkin aikaa. Viime aikoina on ollut pääsy joka puolelle.

Tilanne parani koko ajan sitä myöten, kun kapinallisjoukot pääsivät etenemään.

– Gaddafin hallinto ei päästänyt avustusjärjestöjä alueelleen. Neuvotteluja käytiin, mutta tilanne ei edistynyt, Hemberg sanoo.

Aivan Libyan kaltaista vallanvaihtotilannetta ei ole tullut Hembergin mukaan muissa maissa avustustyössä vastaan. Samankaltaisimmaksi hän arvelee Liberian tilanteen 90-luvulla.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSeurakuntakeskus kävi kaupaksi Hollolassa
Seuraava artikkeliSeurakunta kokousti ilman paperia Vantaalla

Ei näytettäviä viestejä