Uutisessee: Uuden presidentin puolueelle Intia on hindulainen valtio

Maailman suurin demokratia valitsi viime viikon torstaina presidentikseen miehen, jonka kanssa kaikki intialaiset eivät suostuisi edes istumaan samaan ruokapöytään. Intian tuleva presidentti, 71-vuotias Ram Nath Kovind, kuuluu Intian daliteihin eli kastilaitoksen ulkopuolelle suljettuun ja räikeää syrjintää kaikilla elämänalueilla kohtaavaan vähemmistöön.

Miten Kovind sitten sai välillisessä vaalissa yli 65 prosenttia äänistä? Ja miksi Kovindin murskavoitto herättää toivon sijaan levottomuutta niin daliteissa kuin muissakin Intian vähemmistöissä?

***

Vastausta kysymyksiin täytyy etsiä Kovindin puoluetaustasta. Tuleva presidentti kuuluu hindupuolue BJP:hen, joka voitti ylivoimaisesti vuoden 2014 parlamenttivaalit ja johon kuuluu myös Intian pääministeri Narendra Modi. Puolue on keskittynyt talouskasvun parantamiseen ja kaikkien yhteiskuntaluokkien elintason nostamiseen. Siksi myös osa daliteista on ryhtynyt kannattamaan puoluetta. Kovindin asettaminen puolueen ehdokkaaksi ja tämän valinta pitkälti seremonialliseen virkaan tukee BJP:n mainetta kaikkien kastiluokkien ja kastittomien puolustajana.

BJP ei kuitenkaan ole pelkkä talouspuolue, vaan sen taustalla on vahva hindunationalistinen ajattelu. Hindunationalisteille Intia on hindulainen valtio ja hindulaisuus enemmän kuin uskonto. Se on ajatus Intiasta sekä isänmaana että pyhänä maana, johon jokaisen oikean intialaisen rakkaus ja uskollisuus kohdistuvat.

Avoimelta kuulostava retoriikka kätkee taakseen piirteitä, jotka pelottavat Intian uskonnollisia vähemmistöjä. Jos aito intialaisuus yhdistetään hindutapoihin ja Intia saa pyhän maan aseman, miten käy monoteistisille muslimeille tai kristityille, jotka uskaltavat syödä pyhää lehmää ja joilla on pyhää maata Intian rajojen ulkopuolella? Hindunationalistien hahmottelemassa tulevaisuudessa jotkut uskonnot ovat vähemmän intialaisia kuin toiset.

***

Pääministeri Modi puhuu mieluummin talouskasvusta kuin pyhästä maasta, mutta liikkeen vallan kasvaessa myös ääriajattelulle on vapautunut tilaa. Maaliskuussa Intian suurimman osavaltion Uttar Pradeshin johtoon valittiin BJP:n riveistä askeettinen hindupappi Yogi Adityanath. The New York Times -lehden mukaan Adityanath nukkuu yönsä kovalla lattialla, syö illalliseksi joskus pelkkiä omenoita – ja on kutsunut muslimeja kaksijalkaisiksi eläimiksi sekä kannustanut seuraajiaan valmistautumaan uskonnolliseen sotaan.

Adityanathin retoriikka ei roiku ilmassa. Väkivalta ja vaino erityisesti muslimeja kohtaan ovat kasvaneet. Äärihindulaiset lynkkausjoukot ovat hyökänneet naudanlihaa tai -nahkaa myyvien muslimien kimppuun. Nautojen myynti teuraaksi on kielletty monessa osassa Intiaa. Huhut lehmiä tappavista tai hindunaisia viekottelevista muslimeista ovat johtaneet väkivaltaisiksi yltyneisiin välikohtauksiin uskonnollisten yhteisöjen välillä. Osansa ovat saaneet myös dalitit, joiden elinkeinoihin esimerkiksi lehmännahan käsittely on perinteisesti kuulunut.

Pääministeri Modi ja muut hindupuolueen nokkamiehet ovat puuttuneet kiristyvään ilmapiiriin ja kahakoihin laiskasti.

***

Myös kristityt ovat kohdanneet entistä enemmän syrjintää. Monessa osavaltiossa on säädetty pakkokäännyttämistä vastaan taistelevia lakeja, jotka ovat samalla tehneet kääntymisen kristinuskoon työlääksi ja vaikeaksi erityisesti usein luku- ja kirjoitustaidottomille daliteille. Kääntyvien on monissa tapauksissa täytynyt ilmoittaa aikeestaan kirjallisesti viranomaisille.

Takaisin hindulaisuuteen kääntyviä lait eivät ole koskeneet. Hinduaktivistit ovatkin joukolla painostaneet kristinuskoon kääntyneitä palaamaan takaisin alkuperäiseen uskoonsa ja johtaneet kristityissä kylissä hindurituaaleja, joihin kylien asukkaita on painostettu osallistumaan.

Hindunationalismista on Modin, Adityanathin ja nyt Kovindin myötä tullut Intiassa valtavirtaa. Muutos on merkittävä valtiossa, jonka itsenäistymistaistelussa uskonnollinen moniarvoisuus ja sekularismi korostuivat. Uutena presidenttinä Ram Nath Kovindin päätehtävä on puolustaa Intian perustuslakia, jossa valtiota kuvataan sekulaariksi, tasavertaiseksi ja kansalaistensa välistä veljeyttä vahvistavaksi. Nähtäväksi jää, kuinka pontevasti presidentti näitä arvoja puolustaa.

Kirjoitusta varten on haastateltu dosentti Mikko Malkavaaraa.

Kuva: Chandan Khanna / AFP / Lehtikuva. Hindupuolue BJP:n kannattajat juhlivat Ram Nath Kovindin presidentinvaalivoittoa 
Delhin kaduilla. Kovind sai välillisessä vaalissa yli 65 prosenttia äänistä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliJeesus kiinnitti otsaan lapun – Onko oikein nostaa lapsen uskonnolliset unet otsikoihin?
Seuraava artikkeliSeurakunnan tilaisuuksissa keskimäärin 51 osallistujaa – aktiivisinta Lapuan hiippakunnassa

Ei näytettäviä viestejä