Piispan tehtävä vaalia ykseyttä on kaksisuuntainen, arvioi Lapuan hiippakunnan piispa Simo Peura piispainkokouksen avajaispuheessaan. Piispainkokous kokoontuu tiistaina ja keskiviikkona Jyväskylässä.
– Ensinnäkin piispa vaalii ykseyttä oman hiippakuntansa sisällä. Tehtävä on viime vuosina osoittautunut varsin vaativaksi, kun useissa eri kysymyksissä mielipiteet hajoavat, Peura totesi.
– Ajattelen niin, että pelkkää moniäänisyyttä peräänkuuluttamalla tästä ei selvitä. Erilaisia mielipiteitä pitää voida esittää, ja niistä tulee voida keskustella. Tämä ei kuitenkaan saisi merkitä sitä, että kirkolta katoaa yhteinen ääni tai että sen kanta jää hahmottamatta.
Hänen mukaansa toinen ykseyden suunta on ulospäin.
– Se merkitsee tietoista yhteyksien rakentamista toisiin piispoihin ja hiippakuntiin. Seikka on todettu Porvoon yhteisessä julistuksessa, joka on avartanut käsitystämme piispuuden luonteesta. Julistuksen allekirjoittaneet kirkot tunnustavat, että kaitsentaa tulee harjoittaa henkilökohtaisesti, kollegiaalisesti ja yhteisöllisesti, Peura puhui.
– Näyttää siltä, että menestyksellisen viranhoidon näkökulmasta mikään näistä ei yksinään riitä.
Hänen mukaansa on selvää, että ykseyden vaaliminen ulottuu myös muualle kuin vain omaan kirkkoon.
– Jokainen piispa on ekumeenisessa virassa. Eri tavoin ja kärsivällisesti on rakennettava yhteyttä toisiin kirkkoihin ja kristillisiin yhteisöihin.
Hänen puheensa käsitteli laajemminkin ekumeenisia suhteita, kuten Suomen evankelis-luterilaisen kirkon suhteita katoliseen kirkkoon ja Venäjän ortodoksikirkkoon.
– Katolisen nykyarvion mukaan kirkollamme on luterilaisista kirkoista läheisimmät suhteet katoliseen kirkkoon. Tätä ilmentää selvimmin Pyhän Henrikin muistopäivän vuosittainen vietto Roomassa ja mutkaton keskusteluyhteys Ykseysneuvoston kanssa, Peura totesi.
Lue piispa Peuran puhe kokonaisuudessaan täältä.
Kuva: Olli Seppälä
Ilmoita asiavirheestä