Päätös tehtiin Reilun kaupan kansainvälisessä vuosikokouksessa. Suomi kannatti päätöstä.
– Me olemme nyt kehitysmaiden tuottajien puoliksi omistama järjestelmä, sanoo Reilun kaupan edistämisyhdistyksen toiminnanjohtaja Janne Sivonen. Yhdistys on Suomessa toimiva Reilun kaupan merkkijärjestö.
– Mielestäni on keskeistä, että tuottajilla on suuri valta itse päättää Reilun kaupan järjestelmän kehittämisestä, koska koko järjestelmä on luotu nimenomaan köyhien viljelijöiden ja työntekijöiden valtaistamiseksi, Sivonen sanoo.
Uusi omistusjako tarkoittaa sitä, että tuottajien demokraattisesti valituilla edustajilla ja tuotteita kuluttavien maiden merkkijärjestöillä on yhtä suuri äänivalta Reilun kaupan päätöselimissä: päätöksiä tekee 12 edustajaa Reilun kaupan merkkijärjestöistä ja 12 edustajaa tuottajaverkostoista, jotka edustavat viljelijöitä ja tilojen työntekijöitä Afrikan, Aasian sekä Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueilla.
Aiemmin jokaisella kansainvälisen Reilun kaupan jäsenjärjestöllä oli yksi ääni, minkä tuloksena 21 pohjoisella merkkijärjestöllä oli suurempi äänivalta kuin kolmella eteläisellä tuottajaverkostolla.
Reilun kaupan viikkoa vietetään lokakuun viimeisellä viikolla 24.10-30.10. Tapahtumia järjestetään tuolloin eri puolilla Suomea.
Ilmoita asiavirheestä