Kotimaan artikkelitoimittaja Jussi Rytkönen kirjoitti kolumnissaan, että kirkolla on käsissään mieskriisi. 254 naispappia oli eri mieltä ja allekirjoitti vastalauseen.
”Naisvaltaistuvassa kirkossa on nyt kasvamassa jonkinlainen mieskriisi. Esimerkiksi miehen valinta piispaksi näyttää olevan lähtökohtainen tasa-arvo-ongelma, vaikka asian päättävät äänestäjät. Naispiispan valinta saattaa tietysti aiheuttaa vastaavanlaista turbulenssia toisessa ääripäässä”, Rytkönen kirjoitti Kotimaassa 31.8. otsikolla Kastemekko sukupuolittaa. Kolumnin voit lukea täältä.
254 naispapin vastauksessa todetaan, että ”tasa-arvon edistäminen kirkossa ei ole ääripää”.
”On erikoista puhua ’mieskriisistä’ kirkossa, jossa marraskuusta eteenpäin kaikki piispat ovat miehiä. Kaikki hiippakuntadekaanit ovat miehiä. Tuomiorovasteista yhtä lukuun ottamatta kaikki ovat miehiä. Kirkkohallituksen virastokollegiossa puolet on naisia, mutta yksikään naisista ei ole teologi. Kirkkoherroista 83 prosenttia on miehiä”, todetaan naisten vastauksessa, joka julkaistiin tänään torstaina Kotimaan mielipideosastolla.
Vastaus on luettavissa myös
Kotimaa24:n blogista.
Kyse laajemmasta ilmiöstä
254 allekirjoituksen alullepanija on oululainen pappi Helena Palanne. Hän kertoo kysyneensä allekirjoituksia Facebookin suljetussa naispappien ryhmässä.
– Itsekin hämmästyin, kuinka monta nimeä kertyi määräaikaan mennessä. Kyse ei oikeastaan ole vain yhdestä kirjoituksesta ja reaktiosta siihen, vaan laajemmasta kysymyksestä ja turhautumisesta, joka on ollut pinnan alla pitkään. Naispappeus toteutui jo 30 vuotta sitten, mutta onko nainen vieläkään täysivaltainen keskustelija kirkon ja teologian kentällä?
Paalanne sanoo huomanneensa, että monissa kirkollisissa seminaareissa ja keskustelutilaisuuksissa naisia on kyllä otettu mukaan, mutta usein he ovat maallikkoja.
– Naiset tuovat teologiaan ja erityisesti tietynlaiseen hieman insinöörimäiseen systemaattisen teologian tekemisen tapaan jotakin uutta.
Lue myös:
Kolumni: Kirkon sanat eivät saisi sukupuolittaa – silti meillä on kirkkoherroja ja kastemekkoja
Heli Inkinen lähtee arkkipiispan vaaliin – ”Sukupuolella on aina merkitystä, myös tässä vaalissa”
Toiseksi piispanvaalissa jäänyt Jaana Hallamaa: ”Sukupuolen piilomerkitys on valtava”
Ilmoita asiavirheestä