Arkkipiispa: Pitäisi miettiä mitä Greenpeace halusi viestiä

Arkkipiispa Kari Mäkinen otti kirkolliskokouksen avauspuheessaan kantaa ilmastomuutokseen. Kotimaa24 kysyi hänen kantaansa Greenpeacen toimintaan Venäjällä.

Venäjä pidätti syyskuussa Pohjois-Venäjällä arktisten alueiden öljynporausta vastustaneita Greenpeace-aktivisteja, muiden joukossa suomalaisen Sini Saarelan.

– Olen pitänyt surullisena, että huomio kiinnittyy Greenpeacen käyttämiin keinoihin enemmän kuin siihen, mitä keinoilla haluttiin välittää, arkkipiispa kommentoi Greenpeacen toiminnan näkymistä julkisessa keskustelussa.

Mikä on se asia, jota haluttiin välittää?

– Se on huoli arktisen alueen kestävyydestä. Sinne kaikki kynnelle kykenevät näyttävät nyt astuvan. Ilmastomuutoksen problematiikka näkyy selkeimmin juuri arktisella alueella. Ilmasto lämpenee eniten pohjoisessa, arkkipiispa huolehtii.

Tuntuu siltä, että symppaatte Greenpeacen toimintaa?

– Tavoite on merkityksellinen ja sitä on syytä kuulla. Teemojen nostaminen keskusteluun on tärkeää, arkkipiispa toteaa ottamatta suoraan kantaa Greenpeacen aktivistien käyttämiin keinoihin. Aktivistit muun muassa kiipesivät öljynporauslautalle.

Onko Sini Saarela merirosvo?

– En näe häntä merirosvona.

Seuratessaan median välittämää kuvaa Sini Saarelan prosessin etenemisestä Venäjällä arkkipiispa on pohtinut sitä, miten maailma on monimutkainen ja eettiset kysymykset ovat vaikeita.

– Ristiriita on sietämätön, kun me itse olemme osa maailmaa, joka käyttää luonnonvaroja yli maapallon kestokyvyn. Se huoli nousee näiden mediakuvien kautta.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPyhäinpäivänä haudoilla kävijöille tarjolla lämmintä mehua ja keskustelua
Seuraava artikkeliKirkkojen maailmanneuvostolle kahdeksan uutta presidenttiä

Ei näytettäviä viestejä