Valokuvataiteilija teki Irja Askolasta muotokuvan, jossa piispa avaa oven vihreään huoneeseen

Marraskuun alussa eläkkeelle jäävän piispa Irja Askolan muotokuva paljastettiin Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulissa tänään keskiviikkona. Valokuvataiteilija Elina Brotheruksen tekemä muotokuva on nimeltään Piispa Irja Askola avaa oven vihreään huoneeseen.

Muotokuva paljastettiin tuomiokapitulin istunnon päätteeksi, ja tilaisuus striimattiin Helsingin hiippakunnan Facebook-sivulla. Askola sanoi, että aluksi ajatus muotokuvasta ujostutti häntä. Yhteistyöstä Elina Brotheruksen kanssa tuli Askolan mukaan kuitenkin teologisesti kiehtova matka.

Piispa kertoo Kirkon viestinnän tiedotteessa olleensa vaikuttunut Brotheruksen aiemmista teoksista, jotka heijastavat ihmiselämän säröisyyttä ja kantavat mukanaan inhimillisiä tarinoita.

Elina Brotherus puolestaan toteaa pitävänsä Irja Askolaa poikkeuksellisena piispana.

– Hän toivottaa tervetulleeksi vähemmistöt ja maahanmuuttajat tavalla, jota ihailen ja arvostan. Halusin näyttää muotokuvassa, miten hän seisoo kynnyksellä ja avaa hymyillen oven katsojalle. Huone takana on vihreä. Vihreä on toivon ja kasvun väri. Se on myös liturgisista väreistä se, joka on kirkkovuoden aikana eniten käytössä. Siksi se on arjen väri. Irja avaa oven toivon huoneeseen, jonne kaikki ovat tervetulleita, Brotherus sanoo tiedotteessa.

Piispa: ”Olisittepa nähneet minut, kun aamukuudelta hyppelin rantakivillä”

Elina Brotherus kuuluu Suomen kansainvälisesti tunnetuimpiin valokuvataiteilijoihin. Tällä hetkellä hänellä on yksityisnäyttely Pompidou-keskuksessa Pariisissa. Suuri osa Brotheruksen teoksista keskittyy ihmishahmon ja maiseman väliseen suhteeseen sekä taiteilijan malliinsa kohdistamaan katseeseen.

– Piispa Irja Askolalle on tärkeää olla läsnä ihmisten arjessa, myös kirkkorakennusten ulkopuolella. Tämä tuli ensimmäisenä esille, kun keskustelimme siitä, mitä hän toivoisi muotokuvansa välittävän katsojalle. Toinen tärkeä esiin tullut asia oli hymy, Brotherus sanoo.

Askola toteaa, että Brotheruksen työskentelyssä oleellista on taustan valitseminen ja se, että tausta kertoo kuvattavan tarinaa. Vihreä huone ei ollut ainoa vaihtoehto Askolan muotokuvan taustaksi.

– Olisittepa nähneet minut, kun aamukuudelta hyppelin rantakivillä, Askola kertoi kuvauksista tuomiokapitulin istunnolle.

Muotokuvaus on osa vuosisatoja vanhaa perinnettä. Suomen vanhimman hiippakunnan, Turun arkkihiippakunnan, ensimmäiset piispan muotokuvat ovat 1600-luvulta. Helsingin vuonna 1959 perustetun hiippakunnan piispojen muotokuvat on sijoitettu tuomiokapitulin istuntosaliin.

– Perinteisen muotokuvan sijasta taidevalokuva tuntui tähän aikaamme sopivalta kuvailmaisun muodolta. Tuntui myös tärkeältä, että muotokuvan tekijäksi valikoitui nainen, Irja Askola sanoo tiedotteessa.

Kuva: Elina Brotheruksen Irja Askolasta tekemä muotokuva Piispa Irja Askola avaa oven vihreään huoneeseen.

{kuva_6b3928b6-3465-4e3a-a591-59e98806a1e3}

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliHelsingin hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä
Seuraava artikkeliRuotsin akatemiaan valittu teologi: Näinä aikoina tarvitaan vakaata instituutiota ylläpitämään human

Ei näytettäviä viestejä