Tuomioja: Kastittomien asia mukaan Intian vierailulle

TuomiojaErkkiErkki Tuomioja sanoi kiinnittävänsä huomiota ennen seuraavaa Intian matkansa dalitien, eli hindujen kastilaitoksessa perinteisesti kastittomiksi kutsuttujen asian ajamiseen.
Tuomioja muistutti puheenvuoroissaan, että Suomen ulkoministeriö on ollut aktiivinen keskustelija ja kuuntelija kysymyksessä sekä pitänyt kysymystä esillä YK:ssa ja Kansainvälisen ihmisoikeusneuvoston tilaisuuksissa. Hän myöntää, että kansainvälisten järjestöjen kokouksiin on helppo järjestää sivutapahtuma Genevessä. Intiassa se on hankalampaa.

– Kun seuraavan kerran matkustan Intiaan, mietin etukäteen miten matkaa voidaan voidaan hyödyntää tämän asian esille ottamiseen, Tuomioja lupaa.

Seuraavaa Intian matkaa ulkoministerin kalenteriin ei ole toistaiseksi merkitty. Tuomiojan kanssa aiheesta oli keskustelemassa Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Annika Saarikko sekä Suomen Kuvalehden päätoimittaja Tapani Ruokanen.
Syntyperään perustuvan syrjinnän kieltävistä laeista huolimatta kastijärjestelmä on arkipäivää Intiassa, Nepalissa, Bangladeshissa ja osin myös Pakistanissa. Saarikko muistuttaa, että ilmiö on siirtolaisuuden mukana rantautunut myös Eurooppaan.

– Dalitien asia ei ole minkään yksittäisen valtion sisäinen asia, vaan kansainvälisen yhteisön asia. Kastijärjestelmä on luonteeltaan erityislaatuinen syrjinnän muoto. Lisäksi se on monikerroksinen ihmisoikeuskysymys, johon liittyy keskustelu naisten asemasta, köyhyydestä ja lukutaidottomuudesta. Meidän tulee kantaa vastuuta siitä, että ihmiset tuntevat oikeutensa, Saarikko listaa.

Keskustelussa pohdittiin myös kansainvälisten yritysten roolia ihmisoikeuskysymyksissä. Tuomioja sanoo, että EU-tasolla ei ole nähtävissä merkkejä, jotka tukisivat vahvojen kansainvälisten yritysvastuusopimusten syntyä. Saarikko peräänkuulutti kuluttajavalintoja ja kansalaisjärjestöjen roolia.

Tapani Ruokanen pahoitteli, että dalitien asema ei ole vieläkään esillä mediassa eikä kansalaiskeskustelussa ansaitsemallaan tavalla.

– Median tehtävänä on tehdä näkymätön näkymättömäksi. Auttakaa meitä, Ruokanen vetosi.
Kukaan keskustelijoista ei uskaltanut luvata tuhansia vuosia vanhalle järjestelmälle nopeaa loppua. Ruokanen muistutti, että prosessi on kuitenkin alkanut. Hän vertasi kastittomia vietnamilaisten äitien amerikkalaisille sotilaille synnyttämiin lapsiin, joita kutsuttiin nimellä ”elämän tomu”.
– Tomu häviää näkymättömiin. Kastittomilla kuitenkin on jo nimi, dalit. He ovat siis osapuoli, Ruokanen sanoi.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSuomalainen teologian ylioppilas puhui YK:ssa
Seuraava artikkeliIrja Askola mukana ”skandaalissa”

Ei näytettäviä viestejä