Vanhoillislestadiolaisuuden murrosvaihe kiinnosti vuonna 2012

LeppänenMariKotimaa24:n lukijoita. Kahden liikkeen piiristä papiksi vihityn naisen Mari Leppäsen (kuvassa) ja Meri-Anna Hintsalan vaiheet seurattiin tarkkaan. Luetuimmat uutiset aihepiiristä keräsivät reilusti yli 20 000 lukukertaa. Myös piispojen vanhoillislestadiolaisten Suviseuroissa Lopella pitämät puheet kiinnostivat lukijoita. Piispat tarkastelivat kriittisesti herätysliikkeen toimintatapoja.

Myös lasten hyväksikäyttöä vl-liikkeessä tutkineen Johanna Hurtigin puolesta laadittu nettiadressi-uutinen kiinnosti. Allekirjoittajat halusivat irtisanoutua Hurtigin kaltoinkohtelusta, jonka he katsovat johtuvan hänen tutkimuksistaan. 

Alkuvuodesta valittiin kirkolliskokouksen uudet jäsenet, vaalien kattava tulospalvelu keräsi yli 20 000 käyntiä sivustolle. Hiippakuntien välillä oli yhä suuria eroja tulospalvelun nopeudessa ja kattavuudessa. Tulkaa kaikki -liike lukeutui ainakin pääkaupunkiseudulla voittajiin, mutta kehitys suinkaan ollut saman suuntaista koko maassa. Uusista edustajista tunnetuimpia olivat lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula sekä toimittaja Johanna Korhonen.

Vuosi jää kirkkohistoriaan toistuvien määrärahakeskusteluiden vuoksi. Esimerkiksi Vantaalla käytiin paikoitellen kuumaakin keskustelua lähetysjärjestöjen tukirahojen määräytymisperusteista sekä oikeudesta päättää niistä. Vuoden luetuin uutisointi tässä aihepiirissä oli kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäen päätös poistaa kahdelta kirkolliselta järjestöltä ministeriön tuki. Kansanlähetys sekä SLEF jäivät vaille valtakunnallisille nuorisotyötä tekevien yleisjärjestöjen tukea. Ministeriöstä kerrottiin, että tuen leikkaaminen perustui näkemykseen, että taannoinen Älä alistu! -kampanja oli nuorisolain vastainen. Lain arvolähtökohtia ovat muun muassa yhteisöllisyys, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo.

Kotimaa24:n uutisoima Kuopion piispaksi valitun Jari Jolkkosen lasten poisjääminen koulunsa kevätjuhlasta on myös luettu uutinen. Jolkkonen perusteli perheen päätöstä sillä, ettei juhlassa saanut laulaa Suvivirttä. Jolkkonen katsoi, että Suvivirren kieltäminen tuntui ongelmalliselta niin suomalaisen kouluperinteen, lainsäädännön, länsimaisen demokratian kuin hänen lastensa koulun omien periaatteidenkin näkökulmasta.

Lue uutisia:

Ensimmäiselle naispapille isot seuraukset vihkimyksestä

Hurtigin puolesta nettiadressi

Kirkkolliskokousvaalien tulospalvelu

Yhteys Älä alistu! -kampanjaan vei ministeriön tuet järjestöiltä

Suvivirsi kiellettiin-piispan lapset jäävät pois kevätjuhlasta

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeli25-vuotiaan STI:n Perret: Raamattukysymys on yhä akuutti
Seuraava artikkeliSeurakuntaliitoksia juhlistetaan vuodenvaihteessa

Ei näytettäviä viestejä