Teologian maisteri, kirkon nuorisotyönohjaaja Sami Ojala on valittu Nuori kirkko ry:n johtajaksi. Nuori kirkko ry on kirkon lapsi- ja nuorisotyön järjestö. Ojala siirtyy tehtävään ensi vuoden alussa Innofactor Oyj:n liiketoimintajohtajan paikalta. Hänellä on pitkä kokemus seurakuntatyöstä nuorisotyönohjaajana, hallintopäällikkönä ja luottamushenkilönä. Ojala on myös kirkolliskokouksen ja Helsingin tuomiokapitulin maallikkojäsen.
Nuori kirkko ry:n pitää mielestäsi olla siellä, missä merkittävimmät lapsia ja nuoria koskevat päätökset tehdään. Mitä se tarkoittaa?
– Yhä laajempi verkostoituminen valtionhallinnon virkamiesten, poliitikkojen, muiden järjestöjen ja suurten kuntien edustajien kanssa on tärkeää. Kirkolta pyydetään usein muodollisia lausuntoja, mutta toivon Nuoren kirkon profiloituvan niin merkittäväksi asiantuntijaksi, että meidät kutsutaan mukaan jo epävirallisiin taustapohdintoihin. Toivon myös median käyttävän Nuoren kirkon edustajia asiantuntijoinaan.
Millainen tuntuma sinulla on lasten ja nuorten arkeen?
– Minulla on 4- ja 10-vuotiaat lapset, joiden kanssa elän tavallista arkea ja osallistun esimerkiksi seurakunnan isä-lapsitoimintaan. Harrastan satunnaista kerhonohjaamista. Tuen myös lasten ja nuorten urheiluharrastuksia. Työskentelin vuosikymmen sitten pitkään nuorisotyöntekijänä Itä-Helsingissä, mutta tajuan, että noiden kokemusten pohjalta en enää voi sanoa tietäväni mitään nykynuorten arjesta.
Mitkä ovat nykylasten suurimmat haasteet Suomessa?
– Lasten elämää kuormittavat yksinäisyys, eriarvoisuus ja se, että aikuisilla on työelämässä niin valtavat paineet. Vanhemmilla on yhä vähemmän aikaa ja voimia olla lapsille aidosti läsnä heidän ehdoillaan.
Mitkä ovat seurakuntien lapsi- ja nuorisotyön vahvuudet ja ongelmat?
– Seurakunnissa tehdään paljon hyvää lapsi- ja nuorisotyötä ja niissä työskentelee rautaisia ammattilaisia. Siinä on häkellyttäviä alueellisia eroja, mikä toimii missäkin. Kaupunki- ja maaseutuseurakunnissa on aivan eri haasteet ja niissä tarvitaan erilaista osaamista. Yhteinen ongelma on, että kirkon jutut eivät vain enää kiinnosta. Ratkaisuja tähän ongelmaan voidaan löytää, kun ymmärretään, että nuorissa ei ole vain tulevaisuus vaan myös nykyisyys. Lapset ja nuoret on otettava tosissaan seurakuntien täysivaltaisina jäseninä. Lisäksi kirkon pitää aina ja kaikkialla puolustaa heikoimpia. Näin myös lapsi- ja perhetyössä, johtuivatpa perheen vaikeudet mistä tahansa.
Olet ollut pitkään kirkolliskokouksen jäsen. Mikä oli juuri päättyneen syysistunnon merkittävin päätös?
– Ensi kertaa vuosikymmeniin kirkon keskushallintoa päätettiin supistaa. Tämä on merkittävin päätös koko kymmenvuotisella edustajaurallani. Päätös oli oikeudenmukainen. Isot seurakuntayhtymät ja pienet seurakunnat ovat jo tehneet erittäin kipeitä leikkauksia. Keskushallinnon rahat ovat seurakuntien rahoja, joten kirkolliskokouksen velvollisuus oli huolehtia, että myös keskushallinto osallistuu säästötalkoisiin.
Kuva: Jukka Granström. Nuori kirkko ry:n johtajana aloittavan Sami Ojalan mielestä kirkon pitää puolustaa aina heikoimpia, myös lapsi- ja perhetyössä.
Ilmoita asiavirheestä