Pappeja ilman kirkon jäsenyyttä

Venjlllvihityt

Inkerin kirkon papeiksi Kelton kirkossa sunnuntaina vihityt suomalaiset miehet eivät ole Inkerin kirkon jäseniä. Se ei olisi mahdollistakaan, tai olisi, mutta samalla he menettäisivät jäsenyytensä Suomen luterilaisessa kirkossa.

Inkerin kirkon piispan Aarre Kuukaupin mukaan papit ovat pappeja mutta tavallaan myös lähetystyöntekijöitä ja Inkerin kirkon kirkkojärjestys mahdollistaa sen, ettei heidän tarvitse olla Inkerin kirkon jäseniä.

Kuukaupin mukaan Inkerin kirkolle riittää, että he voivat luottaa pappiensa teologiaan ja siihen, että he kunnioittavat kirkon linjaa. Tämä koskee esimerkiksi naispappeutta eli Inkerin kirkossa toimittaessa on huomioitava se, ettei kirkko hyväksy kuin miesten pappeuden.

Kuukauppi vihki sunnuntaina Pietarin lähellä Kelton kirkossa viisi miestä papeiksi. Heistä neljä on suomalaisia, Kansanlähetyksen Uusi Tie -lehden päätoimittaja Leif Nummela ja Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen (Sley) piirivastaavat Samuel Korhonen, Johannes Häkämies ja Juhana Tarvainen. He ovat kaikki Suomen luterilaisen kirkon jäseniä ja heillä ei ainakaan tällä hetkellä ole ajatusta liittyä Inkerin kirkon jäseniksi.

Suomen luterilaisen kirkon pappien on sen sijaan oltava kirkkojärjestyksen mukaan ”konfirmoituja kirkon jäseniä”. Suomessa kirkon jäseneksi liittyvä ei voi samanaikaisesti olla muun uskonnollisen yhdyskunnan jäsen. Kirkon jäsenen, joka liittyy muun uskonnollisen yhdyskunnan jäseneksi, katsotaan eronneeksi kirkosta.

Tietyt ulkomaiset niin sanotun Porvoon julkilausuman allekirjoittaneet kirkot ovat kuitenkin erityisessä asemassa, ja kaksoisjäsenyys niissä ja Suomen luterilaisessa kirkossa on mahdollinen. Kirkolliskokous voi hyväksyä samanlaisia järjestelyjä myös muiden kirkkojen ja uskonnollisten yhdyskuntien kanssa. Tällaisia järjestelyjä ei ole kuitenkaan Inkerin luterilaisen kirkon kanssa, kertoo kirkkohallituksessa työskentelevä teologisten asiain sihteeri Tomi Karttunen. Toisin sanoen kaksoisjäsenyys Inkerin ja Suomen kirkoissa ei olisi mahdollinen.

Lue torstaina 20.9. ilmestyvästä Kotimaasta (s.6-7), miten Tampereen piispa Matti Repo kommentoi Inkerin kirkon pappisvihkimystä. Voiko kirkolliskokouksen maallikkoedustaja Leif Nummela jatkaa Suomen luterilaisen kirkon kirkolliskokousedustajana, koska hän on toisessa kirkossa vihitty pappi? Sleyn toiminnanjohtaja b ja Kansanlähetyksen lähetysjohtaja Mika Tuovinen vastaavat, ovatko Inkerin kirkon vihkimykset kiertotie papinvirkaan Suomessa. Kotimaa haastatteli lisäksi kaikki neljä vihittyä pappia.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKärkkäiseltä rankka kritiikki kd:lle – ”Lukitaan tosiuskovaiset”
Seuraava artikkeli1530-luvun kirjeen mysteeri selvitetty

Ei näytettäviä viestejä