Kirkon palvelukeskukselle ikävä takaisku

Kipa

Muutamat isot yhtymät ovat jo lähettäneet kirkkoneuvostojensa päätökset Kipan johtokunnalle, että he siirtyisivät Kipaan vasta myöhemmin vuosien 2013-2014 sijasta. Lisäksi jotkut seurakuntayhtymät ovat käyneet Kipan kanssa epävirallisia keskusteluja aikataulujensa myöhäistämisestä.

Nyt suunnitellut siirtymisaikataulujen muutokset saattavat vaarantaa Kipan Lahden ja Kuopion toimipisteiden perustamisen.

Kirkon palvelukeskuksen johtajan Seija Mäenpään mukaan, Lahden toimipisteen suunnitelmat olivat erittäin pitkällä. Kipa oli jo tekemässä virastokollegiolle esityksen seitsemän palkanlaskijan valinnasta. Kipa joutui kuitenkin vetämään esityksensä esityslistalta pois päivää ennen kollegion kokousta.

– Emme ole saaneet kaikilta isoilta seurakuntayhtymiltä vielä virallisia päätöksiä, mutta emme Kipassa uskalla edetä enää Lahden ja Kuopion toimipisteiden perustamisessa. Jos isot seurakuntayhtymät eivät tule lähivuosina asiakkaaksemme, meillä ei ole tarjota töitä Lahden ja Kuopion toimipisteiden henkilöstölle. Tässä valossa toimipisteet tulisivat kirkolle todella kalliiksi.

– Kipa oli valmistautunut isojen seurakuntayhtymien siirtymiseen suunniteltujen aikataulujen mukaan, ja siirtymiseen liittyvät tehtävät oli jo aloitettu. Kipan taholta ei ole noussut esiin syitä, miksi yhtymien pitäisi muuttaa aikataulujaan, Seija Mäenpää toteaa.

Isojen seurakuntayhtymien aikataulumuutokset eivät vaikuta Kipan Oulun toimipaikan ja syyskuussa aloittavan Porvoon toimipisteen toimintaan.

Kirkon palvelukeskus (Kipa) vastaa jo yli 40 seurakunnan kirjanpidosta ja palkanlaskennasta. Syksyllä Kipaan siirtyy kuusi uutta seurakuntataloutta. Ensi vuoden alusta Kipa siirtyy vastaanottamaan yhden asiakaserän vuodessa, ja alkuvuodesta 55 seurakunnan kirjanpidon ja palkanlaskennan tehtävät siirtyvät Kipaan.

Seurakuntataloudet ovat voineet aikatauluttaa siirtymisensä vuosille 2012–2017, ja aikataulut on vahvistettu Kirkon palvelukeskuksen johtokunnassa. Vuonna 2015 Kipan asiakkaiksi siirtyy 56 seurakuntataloutta, vuonna 2016 39 seurakuntataloutta ja viimeisenä siirtymisvuotena peräti 120 seurakuntataloutta. Kipassa toivotaan, että siirtymät jakautuisivat tasaisesti eri vuosille.

– Nyt on nähtävissä, että seurakunnat eivät ole osanneet varautua ajoissa siirtymiseen ja ennakoida muutoksia. Kun siirtymisaikataulut lähestyvät, seurakunnissa hätäännytään ja siirtymistä halutaan myöhästyttää, Seija Mäenpää pohtii.

Kipan myötä siirtymisvaiheen jälkeen kirkolle odotetaan kertyvän kokonaisuudessaan noin seitsemän miljoonan euron säästöt vuositasolla.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliHeikki Huttunen sai vuoden Euroopan kansalaispalkinnon
Seuraava artikkeli”Kielenkäyttö on hiekkalaatikkotasoa”

Ei näytettäviä viestejä