Muslimi kertoo uskostaan – mutta ei tee lähetystyötä

islam moskeija ylikorkea420

Kun turisti astuu moskeijaan Egyptissä Hurghadan vanhassa kaupungissa, katse osuu englanninkieliseen seinäkirjoitukseen: ”Haluatko tietää islamista” ja sen alla joukkoon nettiosoitteita. Pöydiltä löytyy erilaista tiedotusmateriaalia ja muun muassa kirjanen, jossa käännynnäiset kertovat omasta tiestään muslimeiksi. Onko tässä siis kyse islamilaisesta lähetystyöstä?

– Ei, sanoo Suomen islamilaisen neuvoston tiedottaja Pia Jardi.

– Muslimit eivät tee varsinaista lähetystyötä, mutta jokaisen muslimin velvollisuus on kertoa islamista. Annamme materiaalia ja perustietoa islamista, jos joku on kiinnostunut. Jos joku sitten kääntyy islamiin, se on Jumalan työtä, ei ihmisen.

– Eniten islam leviää tällä hetkellä siirtolaisuuden kautta, arvioi hiippakuntasihteeri Ari Hukari. Hänen mukaansa varsinainen käännytys on islamissa harvinainen ilmiö. Vain jotkut fundamentalistiset suuntaukset saattavat tehdä sitä aktiivisesti.

– Islamilainen näkökulma lähetystyöhön on toisenlainen kuin kristityillä, sanoo Hukari.

– Siellä missä islam on valtauskonto, yritetään vaikuttaa yhteiskunnallisen toiminnan kautta vaikkapa siihen, että lainsäädäntö ottaa huomioon islamin arvot ja periaatteet. Sillä tavalla halutaan helpottaa islamilaisen elämäntavan noudattamista.

Pia Jardi arvioi, että Suomen muslimeista noin 2500 olisi käännynnäisiä. Minkäänlaisia tilastoja asiasta ei ole. Suomalaisista käännynnäisistä monet ovat ensin tutustuneet muslimeihin ja sitä kautta kiinnostuneet islamista. Myös avioliitto muslimin kanssa johtaa usein kääntymiseen.

– Roihuvuoren moskeijassa avointen ovien tilaisuudet ovat nekin saaneet ihmisiä kiinnostumaan islamista, sanoo Jardi. Hänen mukaansa suomalaiset käännynnäiset ovat tuoneet mukanaan aktiivisempaa tiedotustyötä.

– Jotkut ottavat velvollisuuden vakavammin ja haluavat pelastuksen muillekin kuin itselleen ja siksi jakavat tietoa aktiivisemmin omassa ympäristössään, sanoo Jardi.

Lue myös Kristittyjä yhä kolmannes

(Kuva: Olli Seppälä)

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliLähetyskolumnin laineet lyövät – Piispa: En arvioinut kolumnistin uskoa
Seuraava artikkeliRaskaana olevien pappien virkapuku ei kinnaa

Ei näytettäviä viestejä