Mikko Malkavaaran tuore teos on mielenkiintoinen aikamatka nuorisotyön historiaan Tampereella. Lähes sadan vuoden aikajanalla liikkuva Nuori Tampere – Seurakuntien nuorisotyö Tampereella 1930-2010 -kirja tarjoaa ajankuvia kaupungin historiasta. Kehityskulun voi lukea kuvauksena koko kirkon nuorisotyön linjoista.
Tampere on aina ollut edelläkävijä ja suunnannäyttäjä nuorisotyön kehittämisessä Suomessa. Syitä siihen löytyy Malkavaaran mielestä paitsi poikkeuksellisesta hallintomallista ja kyvystä tulkita ajan merkkejä, myös tamperelaisesta luonteenlaadusta.
– Tamperelaisia hyveitä ovat ripeys, kekseliäisyys ja suvaitsevaisuus. Tamperelaiset ovat reiluja silmiinkatsojia, mutta usein myös lapsekkaan omahyväisiä ja vilpittömästi uskovat tekevänsä asiat vähän paremmin kuin muut, Malkavaara kiteyttää.
Omintakeisinta Tampereella on ollut keskitetty nuorisotyön hallintomalli. Myös toimintamuotojen kehittäjänä Tampere on usein ollut muita edellä. Siellä on Malkavaaran mukaan ymmärretty ajan merkkejä ja kehitetty kuhunkin aikakauteen sopivaa toimintaa.
– Valtakunnallisesti merkittävää on ollut myös 70-luvulla kehitetty uudenlainen rippikouluajattelu. Sen myötä vanhanaikaisesta rippikoulusta tuli vuosikymmeniksi yksi nuorisoiän ydinkokemus koko nuorisokulttuurille, Malkavaara lisää.
Kirjan alullepanija, vuosi sitten eläkkeelle jäänyt nuorisotyön johtaja Kari Lähdesmäki, on tyytyväinen lopputulokseen.
– Kirja on ensimmäinen suuren yhtymän kasvatustyön kokonaisesitys maassamme. Se on osa tamperelaista kasvatustyön historiaa ja kuvaa erinomaisella tavalla sitä, kuinka Suomessa järjestökeskeisenä nuorisotyönä alkanut kristillinen nuorisotyö vähitellen siirtyi seurakuntien vastuulle ja sai niissä erityisen järjestämisen muodon – Tampereellakin ihan omansa, Lähdesmäki toteaa.
Malkavaaralle historiikin tekeminen oli myös matka oman suvun historiaan, sillä hän on itsekin kotoisin Tampereelta.
– Erityisen innostavaa oli tutkia 1950-lukua, jolloin Tampereen seurakuntien nuorisotyön hahmoja olivat isäni Erkki Malkavaara, kummisetäni Eero ”Vennari” Veneskoski, setäni Mauri Malkavaara, Malkavaara kertoo.
Teologian tohtori Mikko Malkavaara on nykyisin yleisen kirkkohistorian dosentti ja tutkija sekä opettaja Diakissa.
(Kuva: Rippikoululeirin vierailupäivän kisailua Isosaaressa kesällä 1960. Etualalla kontallaan pastori Erkki Malkavaara.)
Ilmoita asiavirheestä