Aarre Kuukaupin mukaan feministisen punkyhtye Pussy Riotin kaltaiset ilmiöt ovat Venäjällä aivan uusi ilmiö.
– Siksi tämä herätti viranomaisissa pelkoa. Minusta tuomiossa oli mukana politiikkaa, Kuukauppi sanoo.
Venäjän lakien mukaan poliittisesta protestista ei kuitenkaan voida tuomita ketään telkien taakse. Sen vuoksi tuomio langetettiin Kuukaupin mukaan huliganismista.
Kuukauppi lukeutuu siihen Venäjän kansalaisten enemmistöön, jonka mielestä bändin kolmen pidätetyn jäsenen saama kahden vuoden vankilatuomio oli liian ankara.
– Olisin odottanut jotakin sellaista, mitä huippumalli Naomi Campbellille kävi, kun hän hyökkäsi siivoojansa kimppuun: hänet tuomittiin yhdyskuntapalveluun ja hän sai siivota pari päivää varastoa, Kuukauppi pohdiskelee.
Jokin määrä yhdyskuntapalvelua rangaistuksena olisi Kuukaupin mielestä ollut myös Pussy Riotin jäsenille paikallaan.
Punkbändi Pussy Riot esitti lyhyen performanssinsa Moskovan ortodoksisessa Kristus Vapahtajan katedraalissa helmikuussa ennen Venäjän presidentinvaaleja. Bändin jäsenet pyysivät ”punk-rukouksessaan”, että neitsyt Maria vapauttaisi Venäjän ehdolla olleesta pääministeri Vladimir Putinista.
Performanssi kirkossa lopetettiin lyhyeen. Myöhemmin kolme performanssiin osallistunutta saatiin kiinni ja pidätettiin. Joidenkin bändin jäsenten on arveltu kesän aikana poistuneen Venäjältä.
Venäjän ortodoksinen kirkko on pitänyt ryhmän jäsenille langetettuja tuomioita kohtuuttomina. Monissa ulkomaisissa kommenteissa tuomiota on pidetty poliittisena. Samalla on kyseenalaistettu Venäjän oikeuslaitoksen riippumattomuutta ja sen oikeudenkäytön läpinäkyvyyttä.
Kristus Vapahtajan kirkko oli Kuukaupin mielestä Pussy Riotin performanssille täysin väärä ja sopimaton paikka.
– Jos he olisivat tulleet Pietarin luterilaiseen Pyhän Marian kirkkoon, olisin ollut hyvin surullinen.
Ilmoita asiavirheestä