Romaani käsittelee uskonnollisen kentän murrosta

Ellilä Kirsti205 1 of 1Kirsti Ellilän uusi romaani Kaivatut laittaa päähenkilönsä näkemään suomalaisen uskonnollisen kentän muutoksen. Maallistuneen ja pidättyväisen luterilaisuuden pinnan alla tapahtuu maahanmuuttajayhteisöissä uskonnon merkityksen kasvu ja uusi esiinmarssi.

Ellilän romaanin päähenkilö kohtaa kongolaisen maahanmuuttajatytön, joka katoaa. Päähenkilö joutuu tutustumaan uskonnolliseen maailmaan, katoliseen kirkkoon, jonka olemassaolosta hän ei aiemmin ollut kunnolla tietoinen.

– Myös itselleni oli koskettava oivallus tajuta, että täällä Turussa katolisessa seurakunnassa on ihmisiä 30 maasta ja siellä puhutaan 70 kieltä. Seurakunta on oikea kansojen sulatusuuni. Suomenkielinen messu kuitenkin yhdistää ihmisiä, Ellilä sanoo.

– Suomessa ei olla tajuttu, että merkittävä osa pakolaisista ja maahanmuuttajista tulee kulttuureista, joissa uskonnolla on toisenlainen sija kuin täällä. Ja muutto uuteen maahan ja kulttuuriin saattaa lisäksi aktivoida uskonnollisen kiinnostuksen, monille oman uskonnon yhteisö on ainut tuttu asia.

Ellilä on koulutukseltaan uskontotieteilijä. Hän on julkaissut lastenkirjoja sekä aikuisille suunnatun naispappeutta käsittelevän ns. Kirkko-trilogian (Pappia kyydissä, Pelastusrenkaita ja Ristiaallokkoa). Ellilän trilogiaa on luonnehdittu käsitteellä ”teologinen viihderomaani”.

Ellilän mukaan Kaivatut on looginen jatko Kirkko-trilogian esiin nostamille teemoille.

– Olen myöntänyt itselleni, että romaanikirjailijana haluan kirjoittaa hengellisistä asioista, uskonnosta ja elämänkatsomuksesta. Ne eivät ole välttämättä trendikkäimpiä kaunokirjallisuuden aiheita Suomessa, jossa kärsimme jonkinlaisesta uskontoallergiasta, Ellilä sanoo.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliAfrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa kaivataan teologista koulutusta
Seuraava artikkeliKasteella ei ole ikärajaa Helsingissä ja Vantaalla Kastepäivänä

Ei näytettäviä viestejä